Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kakva poliklinika, dajte nam još jedan brod!

Autor: Suzana Bandić

04.08.2013. 22:00
Kakva poliklinika, dajte nam još jedan brod!


Dr. Zvonko Mišlov kaže kako bi se s pet-šest brzih brodova “pokrilo” cijelo područje Jadrana, a što se tiče zadarskih otoka idealno bi bilo kad bi se pribavio još jedan gliser i stacionirao u Brbinju


Nakon što je prije nekoliko dana dr. Joško Kalilić, poznati splitski liječnik u mirovini, javnosti prezentirao svoj projekt “brod-poliklinika” namijenjen pomoći u poboljšanju specijalističke zdravstvene zaštite za stanovnike hrvatskih otoka, pa tako i onih uzadarskom arhipelagu, o toj ideji razgovarali smo s dr. Zvonkom Mišlovom, najpoznatijim borcem za prava zadarskih bodula kad je u pitanju zdravstvo.
Dugogodišnji otočni liječnik koji radi u ambulanti u Ugljanu, a koja pokriva i otoke Pašman, Sestrunj i Rivanj, najzaslužniji je što se posljednjih nekoliko godina zdravstvena zaštita na zadarskim otocima podigla na višu razinu pa time i najadekvatniji sugovornik za ovu temu.
Projekt ne bi bio učinkovit
– Dr. Kalilića poznajem i cijenim, no mišljenja sam kako njegov projekt ne bi bio učinkovit u našim uvjetima. Još 2000. godine na kongresu otočne medicine na Braču izložio sam rad “Uloga broda-ambulante u HMP” gdje sam govorio kolika je opravdanost da brzi gliseri budu inkoporirani u sustav hrvatskog zdravstva, a i danas ostajem pri tom stavu – kaže dr. Mišlov napominjući kako su mještani na otoku Ugljanu imali sreće da je Općina Preko kupila gliser koji već godinama ima namjenu transporta hitnih pacijenata u zadarsku bolnicu.
– Na taj način funkcioniramo bez problema pa čak i tijekom ljetnih mjeseci kad je hitnih slučajeva i nekoliko u jednom danu. Mišljenja sam da bi to trebala biti nit vodilja u rješavanju problema sa zdravstvenom zaštitom na otocima – ističe dr. Mišlov te dodaje kako bi se s pet-šest brzih brodova “pokrilo” cijelo područje Jadrana. Što se pak zadarskih otoka tiče, idealno bi, kaže dr. Mišlov, bilo kad bi se pribavio još jedan gliser i stacionirao u Brbinju.
Brod bi plovio od Krka do Lastova
– Tamo smješten brzi brod mogao bi bez problema pokrivati sustav vanjskih otoka. Priča o poliklinici ne stoji. To ne bi bilo dobro jer je taj projekt vrlo skup, a ne bi dao prave rezultate i opravdao svrhu. Naime, svi pacijenti koji žive na otoku ostvaruju primarnu zaštitu u otočnim ambulantama, a sekundarnu u bolnicama. Specijalistička pomoć je vezana uz kontrole, a taj bi brod plovio od Krka do Lastova pa bi to bilo nemoguće – pojasnio je dr. Mišlov dodajući kako bi uz brze brodove zadarskim otočanima puno više značili povremeni posjeti specijalista čije usluge najviše trebaju i to u već postojećim domovima zdravlja.
Po zamisli dr. Kalilića na brodu poliklinici bi se nalazilo 10 specijalističkih ordinacija i to ginekološka, pedijatrijska, internistička, kirurška, urološka, ortopedska, otorinolaringološka, okulistička, dermatološka i psihijatrijska. Bio bi dug 40 metara, širok devet metara, a s dva motora razvijao bi brzinu do 24 čvora. Na gornjoj, od ukupno četiri palube, nalazio bi se helidrom, a imao bi i pokretnu rampu za invalide u kolicima.