Lacić isplatio dvije i pol plaće radnicama Adrije, Lisica i Badurina ne reagiraju

Slika korisnika admin
adria
PIXSELL

Nakon jedanaest mjeseci agonije sreća je, ipak zakucala na vrata radnica Adrije s područja Benkovca i Knina. Njih 76 su, naime, konačno na svoje račune primile dio zarađenih plaća. Na taj je način ispoštovan dogovor postignut prošli tjedan u Zagrebu gdje su se sastali predstavnici radnika, sindikata, uprave Adrije d.d. i ministar Mirando Mrsić.

- Konačno smo dobile bar nešto. Isplaćene su nam dvije i pol plaće koje smo zaradile još u kolovozu, rujnu i polovini listopada prošle godine. To nam je uplaćeno s računa Adrije d.d., a što će biti s preostalih devet plaća na koje imamo pravo iako nas novi poslodavac iz Adrije Zadar 1 d.o.o. nikad nije priznao, a niti pozvao na posao, ovisi o našim institucijama - kažu radnice kojima su dvije i pol plaće došle kao melem na ranu. Tim će novcem većina njih tek „pokrpati" kućni budžet i podmiriti dugovanja koja su im se u posljednjih 11 mjeseci nagomilala.

Zanimljivo je spomenuti kako je temeljem rješenja Držvanog inspektorata radnicama priznato njihovo pravo na rad i na plaće te da je prošli tjedan u prostorijama Ministarstva rada među ostalim dogovoreno kako će inspektori za rad u buduće redovito posjećivati pogone najveće riboprerađivačke tvrtke na Sredozemlju smještene u zadarskoj Gaženici. Prvi takav posjet već je obavljen, a kako je utvrđeno da 76 radnica ne radi i da im nisu isplaćene plaće koje u ovom trenutku zajedno s najmom vlasnike Adrije Zadar 1 Jadranka Lisicu i Nevena Badurinu koštaju oko 4,5 milijuna kuna, njima su ispisane kazne. Zakonom je predviđen iznos od 25 tisuća kuna svakome, koji se potom, ukoliko i dalje ne budu ispunjene obveze uvećava za 50 posto. No čini se kako se dvojac Lisica-Badurina previše ne uzrujava te da je spreman platiti kaznu prije nego podmiriti dug od 4,5 milijuna kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno