Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Udruga “Paška alka” obnavlja srednjovjekovnu tradiciju Paga

Autor: Josip Portada

04.08.2013. 22:00
Udruga “Paška alka” obnavlja srednjovjekovnu tradiciju Paga

Foto: Josip PORTADA



U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, a pod pokroviteljstvom Grada Paga, na Trgu Petra Krešimira IV. u Pagu u subotu i nedjelju je održan 3. paški srednjovjekovni sajam koji su izveli članovi grupe „Paška alka”. Na sajmu su sudjelovali i članovi Udruge uzgajivača paške ovce „Rogujica” iz Paga te zanatlije iz cijele Hrvatske koji se bave izradom replika srednjovjekovna oruđa, oružja, obuće, odjeće, raznih predmeta od metala i hrane. Na sajmu su članovi Udruge „Paška alka” održali turnir u streličarstvu i obduji, dvoboj na gredi, natjecanja u starim igrama te su izveli niz srednjovjekovnih i renesansnih plesova.
U turniru u streličarstvu sudjelovali su i posjetitelji. U programu su sudjelovale i paške čipkarice jer je paška čipka nastala u srednjem vijeku. Članovi Udruge uzgajivača paške ovce „Rogujica” su na sajam doveli ovce i ovna iz stada „Paške sirane” te su prikazali tradicionalno ovčarsko oruđe, način obrade ovčje kože, a predsjednik udruge Ante Donadić je publici pokazao striženje ovaca. Održan je i dvoboj na gredi i natjecanje u streličarstvu između članova grupe „Paška alka” i „Rogujica”. Na sajmu je prikazan i srednjovjekovni vrtuljak izrađen od drva koji se pokreće nogama. Na trgu je bila postavljena i klada, srednjovjekovna sprava za kažnjavanje.
– Paški srednjovjekovni sajam je zamišljen kao prikaz srednjovjekovne tradicije grada Paga, kao okupljanje obrtnika koji njeguju tradiciju srednjeg vijeka te zabavljača koji izvode razne srednjovjekovne programe. Vjerujem kako će se u srednjovjekovne programe uključivati obrtnici iz Paga te kako će u tome vidjeti priliku za predstavljanje svojih proizvoda.