Grabar-Kitarović: Proslava nije usmjerena ni protiv koga, pa ni protiv Srbije

Slika korisnika admin
oluja knin
FAH

Proslava Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja održana  u Kninu protekla je u znaku - HDZ-a i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Premijer Zoran Milanović ni ove godine nije izbjegao zvižduke, iako na centralnom gradskom trgu nije govorio. I njemu i bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću zviždalo se i dobacivalo na kninskoj tvrđavi, dok je na istom mjestu gdje se premijeru zviždalo oporbeni čelnik Karamarko zaradio pljesak i skandiranje - Tomo, Tomo. Nešto kasnije, na ulicama grada, skandiralo se i Kolindi Grabar-Kitarović. Premijer Milanović očito je znao što ga u Kninu čeka, jer pomno je pazio da okupljenima da što manje prilike za negodovanje. S kninske tvrđave, primjerice, izišao je gotovo sat vremena nakon završetka ceremonije, kad su se provokatori već spuštali do grada. Pojavio se nije niti na polaganju vijenaca na centralnom gradskom trgu, koje se odvilo oko 13.00 sati. Vijenac je premijer položio rano ujutro, oko osam sati. U Kninu smo, dakle, imali dvije ceremonije polaganja vijenaca i nije to bio jedini detalj koji je govorio da se protokol dobro pomučio da zadovolji sve političke aktere.

Kolinda Grabar-Kitarović je nakon polaganja vijenaca poručila da proslava Oluje, nije usmjerena ni protiv koga, pa tako ni protiv Srbije.

- Žalimo za svakim izgubljenim životom i hrvatskim i srpskim, no naglašavam da je uzrok tome bila Miloševićeva ekspanzionistička, velikosrpska politika, kazala je. Stoga, poručila je, nije dobro što su danas vrlo glasni u Srbiji baš oni koji su bili vrlo tihi u vrijeme okupacije hrvatskog teritorija ili su pak javno podržavali Miloševićevu politiku.

- Danas slavimo svoju pobjedu i zajedništvo, kazala je Grabar-Kitarović dodavši da se sa "zahvalnošću sjećamo se više od 200 hrvatskih vojnika poginulih u Oluji, nestalih i 200 tisuća hrvatskih kćeri i sinova koji su predvođeni vrhovnim zapovjednikom i prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom slomili kičmu velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića i njegovih jataka u Hrvatskoj".

Prije centralnog trenutka proslave, podizanja zastave na vrhu kninske tvrđave, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je Muzej Oluje.

Nakon što je muzej otvoren, svi su nahrupili na sam vrh tvrđave. Svi su željeli prisustvovati dizanju zastave pa se na vratima stvorio čep i organizatori su se našli na stotinu muka. Međutim, svi koji su protokolom bili predviđeni, uspjeli su doći. Istina, ljudi iz MORH-a zaduženi za protokol u jednom tenutku panično su počeli vikati u motorole: Ne puštaj nikog više osim predsjednice, ne puštaj nikog više! Ustinu, osiguranje je počelo zaustavljati ljude, ali za jednog čovjeka sva vrata u Hrvatskoj su otvorena. Pred Antom Gotovinom osiguranje je ustuknulo bez riječi.

Dizanju zastave prethodilo je čitanje "povijesnica o organiziranju i ciljevima Oluje", kao i čitanje imena svih hrvatskih vojnika poginulih u vojno-redarstvenoj akciji. U povijesnici se nije našlo mjesta za spomen na one kojima Oluja nije značila oslobođenje, nego gubitak krova nad glavom i put u nepoznato. Kad je zastava dignuta uslijedilo je otkrivanje spomenika Franji Tuđmanu. Spomenik su otkrili predsjednica Grabar-Kitarović i Tuđamanov sin Miroslav. U čast oslobođenja zazvonila su zvona kninskih crkava, preletjeli su Knin MiG-ovi hrvatske vojske, a potom i akrobatska letačka skupina Krila Oluje. Predsjednica Grabar-Kitarović pustila je za svečanu priliku bijele golubove. Golubovi su prhnuli u visinu, zapjevala je vojna klapa. Tronuta ceremonijal majstorica Grabar-Kitarović dramatično je istaknula da Oluja znači "početak nove povijesti za hrvatski narod", a potom prisutnima pojasnila i što znači Tuđmanov spomenik.

- Odabrali smo spomenik u kojem Tuđman zauzima pozu zamišljenog čovjeka, jer ta poza izbjegava patetiku jeftinog trijumfalizma i stavlja naglasak na predsjednikove duhovne vrijednosti, istaknula je. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika huligan
kao dragovoljac mogu samo reći HDZ-ov dernek iz Ćavoglava se preselio u Knin,grad sirotinje i socijale Na čelu mu najpoznatiji invalid Rvacke i pjevač koji dobija lovu da ne pjeva Živila Hrvatska