Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Predsjednica Grabar-Kitarović: Hrvatska poštuje svaku žrtvu, a Oluja je bila etički čista

04.08.2016. 22:00
Predsjednica Grabar-Kitarović: Hrvatska poštuje svaku žrtvu, a Oluja je bila etički čista


Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u petak u Kninu prigodom 21. godišnjice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja da Hrvatska poštuje svaku žrtvu, ali i da je je vojno-redarstvena akcija “Oluja” bila etički čista.
 “‘Oluja’ je bila politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena osloboditeljska operacija na hrvatskom državnom teritoriju. Bila je to časna pobjeda za pravedan cilj”, rekla je Grabar Kitarović nakon što je položila vijenac i zapalila svijeću na Trgu dr. Ante Starčevića kod Spomenika Hrvatske Pobjede “Oluja 95”.
Ovu obljetnicu, istaknula je, slavimo prije svega kao dan naše slobode i mira, za koje se Hrvatska morala izboriti u ratu, braneći i oslobađajući zemlju od udruženog zločinačkog pothvata unitarističkog jugoslavenstva i četništva.
Podsjetila je na brojne patnje, stradanja i razaranja, koje je izazvala velikosrpska agresija.  Unatoč tomu, “hrvatska državna politika nije zapovjedila, poduzela ni odobrila nijedan osvetnički čin, nego je izražavala spremnost na pomirenje i oprost”. To je, dodala je, poručio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u svom govoru u Vukovaru 8. lipnja 1997. rekavši kako “pobjednik koji ne zna praštati, taj sije klice novih razdora i budućih zala”, te istaknuvši kako  “hrvatski narod to ne želi”.
Pukovnik u mirovini, predstavnik branitelja, Ivica Glavota, koji se nazočnima obratio prije predsjedničina govora, poručio je da Hrvatska danas slavi obljetnicu pobjede nad velikosrpskim, fašističkim pretenzijama na svoj način.
“Slavimo pobjedu nad velikosrpskim fašističkim pretenzijama krajem prošlog stoljeća, a kako ćemo slaviti samo je naša odluka i nitko nam je nikada neće moći i smjeti određivati. Svi oni koji ne žele slaviti – široko im bilo polje”, rekao je Glavota koji je mišljenja da takvo stajalište dijeli velik broj okupljenih građana.