Deset kandidata za šefa zadarske policije

Slika korisnika valentinam
GUŽVA ZA FOTELJU
Čelno mjesto zadarske policije, kako neslužbeno doznajemo, zanima aktualnog načelnika Nevena Paškalina te još dvojicu bivših načelnika - Antona Dražinu i Darka Cara
Zvonko KUCELIN
Nikad više kandidata za ovu poziciju

Čak deset osoba podnijelo je prijave za radno mjesto načelnika/načelnice Policijske uprave zadarske. To je najveći broj kandidata ikada za ovu funkciju, a kako ističu iz Ministarstva unutarnjih poslova, broj prijava nije konačan jer su kandidati imali mogućnost slanja dokumentacije i poštom.

Riječ je o internom oglasu za imenovanje rukovodećih policijskih službenika i službenica u MUP-u, koji je bio otvoren osam dana, a na koji se javilo sedam zaposlenika iz PU zadarske, jedan iz PU splitsko-dalmatinske te dvoje sa zagrebačkog područja. Čelno mjesto zadarske policije, kako neslužbeno doznajemo, zanima aktualnog načelnika Nevena Paškalina te još dvojicu bivših načelnika - Antona Dražinu i Darka Cara. Među kandidatima su i Ivan Gambiraža, Ivan Kardum, Tomislav Ivandić, Senka Krstić, Niko Šindija i Mario Viduka te Josip Čelić. 

Tko su kandidati?

Paškalin je za načelnika PU zadarske imenovan u kolovozu 2012. godine, a do tada je bio policijski službenik u Odsjeku za sigurnost cestovnoga prometa. Prije njega, kao privremeno rješenje, tu je dužnost obnašao Darko Car, prethodno načelnik aerodromske policije Pleso i PU krapinsko-zagorske, a on je zamijenio, također, privremeno postavljenog Zlatka Sokolara. Trojici spomenutih prethodio je Anton Dražina koji je 2010. godine smijenjen s mjesta šefa PU zadarske i imenovan zapovjednikom Specijalne jedinice policije u Splitu gdje je i danas. Ovaj diplomirani kriminalist dužnost načelnika Uprave obnašao je šest godina. Ivan Gambiraža, možda jedan od najdugovječnijih zamjenika načelnika, jedno je vrijeme bio zamjenik Dražini, a potom i Sokolaru. Bio je i šef OKC-a, a danas radi na "ratnim zločinima". Kako je tijekom 30-ak godina službe radio na gotovo svim važnijim policijskim poslovima u PU zadarskoj, Gambiraža slovi za kandidata s najviše "utakmica u nogama" među desetoricom prijavljenih.
Ive Kardum javio se na natječaj za načelnika i 2012. Godinama je obnašao dužnost voditelja Odsjeka za terorizam i ratni zločin PU zadarske, a javnosti je postao poznat nakon što je, kao bivši ratni zapovjednik kriminalističke policije, svjedočio u Haagu.

Samo jedna žena

Jedina žena među kandidatima, Senka Krstić, većinu policijskog iskustva stekla je na poslovima granične policije gdje je i sada, kao i Mario Viduka, voditelj službe za granicu. Tomislav Ivandić načelnik je PP Donji Srb, a Niko Šindija također je obnašao cijeli niz poslova u PU zadarskoj, gdje je danas načelnik Odjela policije.

Josip Čelić zadarskoj je javnosti nepoznat, iako se spominjao kao osoba koja će lokalne plavce preuzeti po odlasku Cara. Bio je zapovjednik "Kobri", posebne jedinice MUP-a, koja uz nadzor prometa ima i zadatak suzbijanja kriminala na cestama, a u čijem je formiranju, kažu upućeni, sudjelovao od samog početka. Ima i zavidan ratni staž i to kao zapovjednik specijalaca iz Lučkog (Alfe), a dobitnik je i brojnih nagrada i odlikovanja za zasluge u ratnim akcijama. Široj javnosti poznatiji je po svom svjedočenju u Haagu 2008. godine vezanom za zločine u Gruborima u predmetu trojice hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača.

Tko od desetorice kandidata će na koncu biti izabran, ostaje za vidjeti, a prvi korak, prije nego što će biti pozvani na razgovor, bit će provjera dokumentacije temeljem koje će se utvrditi udovoljavaju li strogim uvjetima natječaja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.3 (4 glasova)