Fešta koja spaja autohtono i moderno

Slika korisnika valentinam
Održana tradicionalna Privlačka noć
O ribarskim tradicijama Privlake svjedočila je i bogata gastro ponuda s morskim specijalitetima, friganom ribom, tunom na žaru i velikom „tećom“ s dagnjama na buzaru. Također je najavljeno kako će KUD Privlaka na manifestaciji Naši stari običaji, koja se 11. kolovoza održava na Popovoj Vlaki predstaviti tradicionalnu privlačku gastronomiju
Vedran SITNICA
Bit će valjda dovoljno za sve!

Tradicionalna Privlačka noć, fešta glazbe, veselja, folkora i autohtonih gastronomskih specijaliteta održana je i ove godine na  privlačkom predjelu Loznica, u organizaciji Turističke zajednice Općine  Privlaka i Općine Privlaka.

Program je otvoren nastupom KUD-a Privlaka, koji, kako je kazala voditeljica programa Kristijana Požarina-Rakić, može biti ponosan na svoje brojne domaće i međunarodne uspjehe, među kojima se svakako mora istaknuti zlatna medalja za izvornost napjeva koju su osvojili na Svjetskom prvenstvu folklora u Bugarskoj 2013. Također su predstavljali Zadarsku županiju na Svjetskom festivalu usne harmonike u Trossingenu,  u Njemačkoj, na Međunarodnom festivalu folklora u Pragu i na drugim  međunarodnim festivalima folklora pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Nastup KUD-a Privlaka u njihovim živopisnim nošnjama i sa starim  napjevima podsjetio je okupljene na prošlost i tradiciju ovoga mjesta, a  isto tako i sama pozornica koju je osmislio privlački ribar, Branko Pupovac, tako da su se na video zidu stalno izmjenjivali motivi privlačkih prirodnih ljepota te ribarske i etno-tradicije.

O ribarskim tradicijama Privlake svjedočila je i bogata gastro ponuda s  morskim specijalitetima, friganom ribom, tunom na žaru i velikom  „tećom“ s dagnjama na buzaru. Također je najavljeno kako će KUD Prvlaka na manifestaciji Naši stari običaji, koja se 11. kolovoza održava na  Popovoj Vlaci, predstaviti tradicionalnu privlačku gastronomiju, a ujedno i predočiti kakav je bio način života u stara doba.

Privlačka noć je bila i prigoda za dodjelu nagrada. Stručna komisija  Turističke zajednice Općine Privlaka svake godine organizira izbor  za  najljepši vrt. Ovogodišnja pobjednica bila je Neda Kolanović koja je nagrađena vrtnom garniturom, darom TZ Općine Privlaka, kao i cvjetnim  aranžmanom Cvjećarne Škibola, što je sve gđi Kolanović predala zamjenica načelnika Općine Privlaka Nina Stojčević.

Dodijeljena je također nagrada za gosta godine, koju su osvojili gosti iz  Slovenije, Miran i Vanja Rudman, koji već 21 godinu redovito ljetuju u  ovom mjestu i to uvijek kod obitelji Janka i Marije Kurta. Marija Kurta se  ovom prigodom obratila svojim sumještanima i pozvala ih da se i oni  bore da zadrže svoje goste i da im se vrate svake godine, što su okupljeni  popratili pljeskom.

Upitani što ih dovodi već 21 godinu u Privlaku gosti iz Slovenije su kazali kako dolaze tu još od nakon „Oluje“ i da se  u Privlaci već osjećaju  kao kod kuće te dodali i da „Marija peče dobre kolače, a Janko dobru ribu“. Direktorica TZ Općine Privlaka, Iva Zorić predala je obitelji Rudman  njihove nagrade: fotografiju s privlačkim motivima, set privlačkih suvenira te domaće likere OPG-a Bilušić.

Nakon dodjele nagrada fešta se nastavila pjesmom i plesom za što su  se pobrinuli grupa „Joy“, a zatim i popularni Ivan Zak, da bi sve kulminiralo raskošnim vatrometom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)