Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

FOTOGALERIJA: Pobjednik maratona Preko-Zadar Grgo Mujan oborio dosadašnji rekord

05.08.2018. 12:29
FOTOGALERIJA: Pobjednik maratona Preko-Zadar Grgo Mujan oborio dosadašnji rekord


Devetnaestogodišnji Grgo Mujan iz KDP Split pobjednik je 46. plivačkog maratona Preko-Zadar te nositelj novog rekorda maratona preplivavši kanal u vremenu 50 minuta i 52 sekunde.
Maraton se tradicionalno održava u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te obljetnice Oluje, a ove je godine sa starta u Preku zaplivalo 105 plivača i plivačica.
– Osjećam se odlično i sretan sam da sam uspio srušiti rekord. I prošle godine sam probao, ali je bilo valova pa nisam uspio. Ove godine su bili izvrsni uvjeti, mirno more tako da sam uspio, rekao je Grgo Mujan nakon izlaska iz mora. On je srušio rekord od 51:53 sekundi kojega je devet godina držao Marin Milan.
Za manje od minute iza njega na cilj je došao Zadranin Božo Puhalović, šesnaestogodišnji plivač PK Zadra, kojemu je do Zadra trebalo 51:51 čime je i on stigao za sekundu prije nekadašnjeg rekordera.
Prva djevojka je također iz Zadra Lucija Aralica iz KDP Donat. Ona je u Zadar stigla za 55:02.
Na plivačkom maratonu mogu plivati i rekreativci i aktivni plivači, a među najstarijima je kao i prošle godine bio 76-godišnji Nicolo Antonio Dellavia, dok je najmlađi sudionik Vito Čupić 10-godišnjak iz PK Zadra.
Među brojnim plivačim bilo je i pravih malih herojskih pothvata, pa je tako sudjelovao i Oliver Kaštelan iz Splita, inače invalid Domovinskog rata, kao i malena 10-godišnja Marija Badrov, koja je rođena s jednom nogom kraćom od druge. Ona je članica PK. Natator iz Zagreba i u Zadar su je došli podržti
Među pratiteljima malene Marije našao se i poznati hrvatski glumac Vedran Mlikota, koji je Marijin ujac.
– Došao sam podržati svoju nećakinju koja se bavi plivanjem te je već u paraolimpijskom ciklusu. Ovo joj je prvi put da je isplivala ovako dugu relaciju i ja sam došao posebno iz Zagvozda kako bih je podržao. Došao sam na brodu Alana Smojvera te smo ju pratili u stopu i ona je rasturila, rekao je ponosan Vedran. Istaknuo je kako je prvi put na plivačkom maratonu te je oduševljen organizacijom i atmosferom. S njim je za stolom bio i kolega glumac i redatelj Rene Medvešek koji je također prvi put na maratonu.