Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Najbrži plivač Božo Puhalović, najbrža plivačica Lucija Aralica

05.08.2019. 13:49
Najbrži plivač Božo Puhalović, najbrža plivačica Lucija Aralica


Sedamnaestogodišnji Božo Puhalović iz Plivačkog kluba Zadar najbrže je otplivao dionicu od 4,5 kilometara između Preka i Zadra na jutros održanom 47. Plivačkom maratonu Preko – Zadar. Maraton, iza čije organizacije stoji Plivački klub Zadar, organiziran je u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, na obljetnicu “Oluje”, a Božo je spomenutu dionicu preplivao za 55 minuta i 32 sekunde, prosječnom brzinom od 4,86 kilometara na sat.
​Očekivali su pobjedu
– Nije bilo puno valova pa je bilo lagano plivati. Držao sam stoga pravac bez problema, smetnji, kako sam naglasio, nije bilo, kratko je rezimirao utrku Božo.
Najbrži je ovogodišnji plivač zadarskog plivačkog maratona između Preka i Zadra inače učenik Privatne gimnazije te član Plivačkog kluba Zadar. U vodi je dva puta dnevno, kako dodaje, trenira se intenzivno.
– Treniram dva puta na dan i do sada sam imao odlične rezultate na maratonu pa sam očekivao da bih i ove godine mogao imati dobar rezultat. Tim više što mi je ovo mislim sedmi ili osmi maraton, a i zbog činjenice da sam prošle godine bio drugi s vremenom od 51 minutu i 51 sekundu, ponosan je mladi plivač.
Najbrža plivačica je bila studentica prava iz Zagreba Lucija Aralica iz Hrvatskog akademskog kluba daljinskog plivanja Mladost koja je iz Preka u Zadar, na bazen Kolovare, gdje je bilo finale maratona, snagom svojih ruku i nogu stigla za 1 sat 1 minutu i 15 sekundi. Lucija je plivala prosječnom brzinom od 4,41 kilometara na sat ponovivši prošlogodišnji uspjeh kada je također prva stigla na cilj no s nešto bržim vremenom: 55 minuta i 2 sekunde. I ona je kao i Božo očekivala pobjedu, svjesna, kako je istakla, proteklih uspjeha.
– Ovo mi je mislim šesti maraton za redom, a kako sam i do sada imala odlične rezultate računala sam da bi i ove godine mogla nastaviti u istom tonu, biti na vrhu, bila je iskrena mlada plivačica koja je dodala i to kako je bila svjesna da je ovoga ljeta u nešto slabijoj formi pa da vjerojatno neće uspjeti navedenu dionicu isplivati tako brzo kao i 2018.-te godine.
Drugo mjesto među muškarcima osvojio je Jakov Aralica iz Hrvatskog akademskog kluba daljinskog plivanja Mladost koji je na cilj doplivao za 1 sat i 33 sekunde, prosječnom brzinom od 4,46 kilometara na sat, a treće je mjesto osvojio Šimun Srzić iz Kluba daljinskog plivanja Donat koji je na cilj stigao svega desetak sekundi nakon drugoplasiranog, za 1 sat i 45 sekundi ili prosječnom brzinom od 4,44 kilometara na sat.
​Maraton za sve uzraste
Druga žena je bila Dina Volarević iz Plivačkog kluba Zadar koja je 4,5 kilometara dugu dionicu između Preka i bazena Kolovare otplivala za 1 sat, 1 minutu i 38 sekundi prosječnom brzinom od 4,38 kilometara na sat. Trećeplasirana žena bila je Mia Solaja iz Trojan SC-a s vremenom od 1 sat, 6 minuta i 12 sekundi, plivajući prosječnom brzinom od 4,08 kilometara na sat.
Ovogodišnji je Plivački maraton Preko – Zadar okupio 110 plivača, već uobičajeno svih dobnih skupina pa je tako najmlađi plivač Maksim Vrkić iz Plivačkog kluba Jadera imao svega 10 godina što ga nije spriječilo da prepliva cijelu dionicu i stigne na cilj za 1 sat, 24 minute i 43 sekunde dok je onaj najstariji – Antonio Nicolo Dellavia od 75 godina kroz cilj prošao za 1 sat, 46 minuta i 51 sekundu osvojivši drugo mjesto u svojoj kategoriji +70 u kojoj je pobjedu odnio Ante Cvitanović koji je na cilj stigao par minuta ranije s vremenom od 1 sata, 32 minute i 46 sekundi. Rekord maratona je inače napravio Grgo Mujan iz Kluba daljinskog plivanja Split koji je dionicu Preko – Zadar isplivao za 50 minuta i 52 sekunde i to prošle godine.
Maraton je okupio brojne ljubitelje plivanja, vodio ga je Elvis Papić, a nakon što je završen službeni dio natjecanja i nakon što su se podijelile medalje u svim kategorijama koje su bile određene starošću/mladošću natjecatelja kao i fizičkim predispozicijama s obzirom da su se natjecali i invalidi, druženje je nastavljeno u neformalnom tonu.