Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Predsjednica Grabar Kitarović: “Najradije bih bila uhvatila pušku i otišla na bojište, ali shvaćala sam da nije stvar samo u metcima”

05.08.2019. 06:18
Predsjednica Grabar Kitarović: “Najradije bih bila uhvatila pušku i otišla na bojište, ali shvaćala sam da nije stvar samo u metcima”


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je na Kninskoj tvrđavi istaknula kako je Oluja bila besprijekorno čista, oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i policije.
Hrvatska predsjednica je to izjavila na Kninskoj tvrđavi u nedjelju navečer, u nazočnosti državnog vrha, gdje je priređeno primanje za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata.
“Oluju moramo objasniti onako kako je ona bila, besprijekorno čista, oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i policije hrvastkog teritorija”, rekla je.
Dodala je i kako je hrvatska diplomacija u Oluji odigrala svoju ulogu te podsjetila kako se moglo učiniti i puno više.
Prisjetivši se razgovora s vojnicima tijekom posjete Afganistanu poručila je kako se domovina brani dok su neprijatelj i opasnosti daleko. Da je Hrvatska u vrijeme agresije bila članicom NATO saveza, ne bi se dogodio ni Vukovar, ni rat, rekla je dodavši kako se danas Hrvatska brani i u Afganistanu jer ako ta daleka zemlja padne, možemo očekivati sedam milijuna ljudi koji će krenuti prema Europi.
Govoreći o obrani Hrvatske u Domovinskom ratu istaknula je kako ju je grizla savjest.
“Najradije bih uhvatila pušku i otišla na bojište, ali shvaćala sam da nije stvar samo u metcima i u suočavanju s onima koji su ispred vas”, istaknula je i naglasila kako je bila svjesna da ima dužnost u Ministarstvu vanjskih poslova.
Između ostaloga, naglasila je i to da se, kada je radila kao pomoćnica glavnoga tajnika NATO, trudila i radila na tome da se Oluja objasni kao zakonita vojna akcija.
Istaknula je posebno zahvalnost bivšem ministru obrane SAD-a generalu Mattisu, koji je, navela je, rekao da je Oluja “besprijekorno” izvedena hrvatska vojna operacija koja je ušla u udžbenike vojne povijesti.
Izrazila je žaljenje za svakom žrtvom.
“Sami smo se obranili i u međuvremenu stvorili vojnu silu te osjećaj zajedništva”, poručila je predsjednica.