Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

POGINUO DAN UOČI OLUJE Poskoci obilježili godišnjicu pogibije Ante Baljaka

05.08.2020. 09:26


Ante Baljak, pripadnik Jedinice specijalne policije Poskoci Policijske uprave zadarske poginuo je dan uoči Oluje na Alanskoj cesti. Svake godine na taj dan njegovi kolege iz Udruge specijalaca odlazu na Velebit, zajedno s aktivnim kolegama iz zadarske policije i rodbinom poginulih kolega.
Tako je bilo i jučer kada su u velikom broju otišli na Velebit odati mu počast kako se njegov doprinos stvaranju hrvatske države nikad ne bi zaboravio. Ante je poginuo u 22. godini pred samo oslobađanje Hrvatske izvršavajući najsloženije zadaće na Velebitu, na predjelu Malog Alana i Cerovca, prilikom uništavanja neprijateljskog bunkera, navode u PU zadarskoj. Najprije se priključio snagama Zbora narodne garde, a potom je u listopadu 1992. godine prešao u Specijalnu jedinicu Policijske uprave zadarske.


Sudionik brojnih akcija
U policiji napominju kako je do svoje pogibije aktivno sudjelovao u obrani suverniteta i teritorijalnog integriteta RH. Bio je sudionik brojnih izviđačko-diverzantskih akcija te akcija Maslenica, Poskok 1, Poskok 2, Medački džep, Bljesak i Oluja.
Ante, nažalost, nije dočekao vidjeti svoju Hrvatsku slobodnom jer je ovaj mladi Lovinčanin život izgubio samo dan uoči akcije koja je oslobodila i zadnji okupiran dio zemlje.
Odavanju počasti na Velebitu, nažalost, nisu nazočili ni njegovi roditelji koji su preminuli, ali zato kolege specijalci paze da sjećanje na Baju, kako su ga zvali, uvijek traje. Predvođeni načelnikom zadarske policije, Antonom Dražinom, aktivni i umirovljeni djelatnici Specijalne policije, jučer ujutro položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježje, a osim rodbine pokojnog Ante, pridružili su im se i roditelji još jednog poginulog specijalca, Svete Denone koji je poginuo u bazi Specijalne jedinice policije 23. svibnja 1992. godine prigodom neprijateljskog topničkog napada na Zadar.


Bog uzima najbolje
Predsjednik Udruge specijalne policije Poskoci, Željko Bonato, o ovom teškom danu za njihovu udrugu kaže:
– Obilježavanje vojno-redarstvene akcije Oluja za nas svake godine počinje polaganjem vijenaca na spomeniku našem Anti. Ono što je Knin za cijelu Hrvatsku, za nas je Alanska cesta jer je na tom mjestu život izgubio naš mladi kolega i mi upravo tu, s tugom u srcima, obilježavamo Oluju. Kažu da Bog sebi uzima najbolje, a Ante je bio upravo to, krasan dečko i vrijedan policajac. Ovim putem ujedno svim braniteljima čestitam dan ponosa i slave, dan najveće pobjede u povijesti Hrvatske, kao i 30. obljetnicu Prvom hrvatskom redarstveniku koju obilježavaju upravo danas, poručuje čelnik zadarske Udruge specijalaca, dodajući kako se nada da, upravo zbog svih poginulih, poput njihova Ante, danas u Kninu neće biti incidenata te da će proslava 25. obljetnice proći dostojanstveno.




»Obilježavanje vojno-redarstvene akcije Oluja za nas svake godine počinje polaganjem vijenaca na spomeniku našem Anti. Ono što je Knin za cijelu Hrvatsku, za nas je Alanska cesta jer je na tom mjestu život izgubio naš mladi kolega
Željko Bonato, predsjednik USP Poskoci