Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PROBLEM SU VODA I KOMARCI Tko i jedanput dođe, Ist ne zaboravlja

05.08.2020. 19:16


IST – Samo tri slova skrivaju oazu mira i komadić raja, a riječ je o otoku Istu koji se nalazi 21 nautičku milju sjverezapadno od Zadra i gdje žive Levačići, Segarići, Kozulići… Jedan je od rijetkih udaljenijih otoka zadarskog arhipelaga koji i administrativno pripadaju Gradu Zadru, a imaju svog liječnika na otoku zbog kojeg su prije nekoliko godina dospjeli i na sve naslovnice hrvatskih novina jer se radi o Siščaninu dr. Velimiru Vuku koji je više od 20 godina živio i radio u SAD-u da bi svoju američku adresu, za stalno zamijenio išćanskom i tako postao liječnik na Istu.


Imaju liječnika, ali nemaju vode
I tako, imaju Išćani svoga liječnika, ali nemaju vode pa su, kako bi svom liječniku omogućili normalan i nesmetan rad primjeren 21. stoljeću, po onoj dobroj, staroj – "snađi se, druže", prebacili malo vodovodna crijeva u susjedstvo kod popa.
– Pop dolazi jedanput tjedno, a ne mogu ambulanta i liječnik biti bez vode pa smo se malo snašli, priznaje član Mjesnog odbora otoka Ista Goran Josifovski, čovjek koji zna sve otočne probleme, ali i one "klasične" malomišćanske razmirice bez kojih bi ipak, otočna svakodnevica bila pomalo dosadna.
– Voda je problem na Istu kao i na većini dalmatinskih otoka, međutim Ist već pola stoljeća ima svoju vodospremu na koju se mještani mogu priključiti, ali se vodosprema odavno ispraznila i ostala prazna, zbog jednog neplaćenog računa. O cijeloj priči smo obavijestili i Grad Zadar i baš pred ljeto je došla ekipa očistiti i dezinficirati spremnik. Ali, ljeto prolazi, a vodosprema još nije u funkciji tako da vodu moramo naručivati preko vodonosca, objasnio je Josifovski.
Na Istu stalno živi stotinjak stanovnika i već po otočnoj definiciji uglavnom starije životne dobi, a sada ljeti bude ih i preko tisuću. Svatko onaj tko i jedanput dođe, Ist ne zaboravlja. Bude to ljubav na prvi pogled koja nerijetko završava gradnjom ili pak, kupnjom nekretnine. Za razliku od Silbe, na Istu su dozvoljeni automobili. No, Išćani su jako ljuti na Silbenjane i njihove goste jer na njihovom otočnom parkiralištu ostavljaju svoje automobile za cijelo vrijeme trajanja svog godišnjeg odmora i to, razumljivo, mještanima jako smeta.


Dezinsekcija nije uspjela
Smetaju im ljeti i komarci, mada se ljeto zapravo i ne može zamisliti bez tih dosadnih "zujalica", ali je ove godine pokušaj dezinsekcije neslavno propao. Naime, Grad Zadar je dogovorio s jednom tvrtkom iz Rijeke da obavi potrebnu dezinsekciju i deratizaciju, međutim, nekolicina mještana ih je u tome spriječila.
– Zapravo imamo prilično podijeljene stavove o tome treba li se obaviti dezinskecija ili ne, ali na posljednjem sastanku, zboru mještana, većina je bila suglasna da se to treba obaviti. U pravilu dezinsekcija se obavlja noću negdje oko 3 sata, a u 6 je redovita, brodska linija za Zadar. Ali, kad je stigla ekipa na otok obaviti dezinskeciju u tome su bili spriječeni i mi smo to uredno prijavili policiji, ispričao je Josifovski.




"Ist već pola stoljeća ima svoju vodospremu na koju se mještani mogu priključiti, ali se vodosprema odavno ispraznila i ostala prazna, zbog jednog neplaćenog računa. O cijeloj priči smo obavijestili i Grad Zadar i baš pred ljeto je došla ekipa očistiti i dezinficirati spremnik. Ali, ljeto prolazi, a vodosprema još nije u funkciji tako da vodu moramo naručivati preko vodonosca"
Goran JOSIFOVSKI