Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

28. godišnjica

[FOTO] Plenković: Oluja je oslobodilačka akcija i temelj hrvatske države

Autor: Toni Perinić

05.08.2023. 08:16
[FOTO] Plenković: Oluja je oslobodilačka akcija i temelj hrvatske države

Foto: Luka Jeličić



Svečano i dostojanstveno je jutros bilo u Kninu na proslavi 28. obljetnice Vojno–redarstvene operacije Oluja. Visoki državni dužnosnici, branitelji i njihove obitelji te posjetitelji iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva su, unatoč nevremenu, stigli u Knin kako bi se prisjetili akcije u kojoj su vojska i policija 1995. godine oslobodile okupirana područja Domovine pod nadzorom pobunjenih Srba.


Oluja je, uz Operaciju Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskoga rata. U operaciji je oslobođeno više od deset tisuća četvornih kilometara ili oko osamnaest posto ukupne površine Hrvatske. Središnja svečanost održana je pod šatorom na trgu dr. Ante Starčevića, a tradicionalno podizanje hrvatske zastave na kninskoj tvrđi pratilo se na videozidu. Broj posjetitelja je bio dosta manji u odnosu na protekle godine, a to se pripisuje i meteorološkoj oluji i nevremenu koje se tek smirilo na kraju programa i šatoru.


General bojnik Tihomir Kundid izvršio je prijavak postrojbi predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Zoranu Milanoviću. Potom su položeni vijenci ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima. Uz premijera Andreja Plenkovića, u Kninu su bili ministri Tomo Medved, Gordan Grlić Radman, Oleg Butković, Marko Primorac, Mario Banožić i Ivan Malenica.





Ne prihvaćamo srpske optužnice


Predsjednik i premijer su se, iako stajali jedan blizu drugoga, vješto izbjegavali, pa i pogledima, a u svojim obraćanjima pronašli su zajednički jezik i temu te se osvrnuli na obilježavanje dana progona Srba iz Hrvatske, koji je proteklog petka obilježen u Srbiji. Premijer je poručio kako je Oluja oslobodilačka operacija te temelj hrvatske slobode i državnosti.


– Nikome nećemo dopustiti napad na Oluju, na branitelje, vojnike i na policajce. Nećemo nikada prihvatiti ni optužnice koje dolaze od tužiteljstva u Beogradu i Srbije, koja pretendira biti regionalni tužitelj i sudac. To tako neće ići. S toga smo i do sada poduzimali sve mjere da takve optužnice niti ne razmatramo, a niti ne prihvaćamo.


To je važna poruka za one koji su Hrvatskoj osigurali slobodu. I upravo ćemo na tom tragu građenja demokratske Hrvatske u kojoj se poštuju svi hrvatski građani, kazao je premijer, naglasivši kako je suvremena, europska Hrvatska ona koja prihvaća nacionalne manjine i razlike.


– Branitelji, osobito oni koji su dali svoje živote u Oluji su utkali sebe u hrvatsku povijest, u hrvatsku slobodu i demokraciju. Zahvalni smo im zbog svega i bez njih ne bi bilo slobode, demokracije, napretka pa ni razvoja.



Naša politika prema braniteljima je, upravo zbog njihove žrtve vođena željom da unaprijedi sve segmente funkcioniranja tih resora, istaknuo je Plenković, dodavši kako će se iduća obljetnica proslaviti i novim naoružanjem u svim rodovima vojske, a prema njegovim riječima, Hrvatska će imati najsnažnije zrakoplovstvo od Njemačke do Grčke.


– Hrvatsko nebo će čuvati višenamjenski borbeni avioni Rafali, najmoderniji avioni četvrte generacije, naglasio je.


Prenosimo baklju slobode


Istina je voda duboka, smatra predsjednik Milanović, dodavši kako je ne vidi svatko na isti način.


– Ne vide je ni jučer u Prijedoru. Od svih mjesta oni su odabrali Prijedor u kojem je 1992. ubijeno nekoliko tisuća muslimana i Hrvata. To, bit ću blag, nije lijepo. Mi se ovdje okupljamo da prenesemo baklju slobode i da se poklonimo pepelu. Ovo je pepeo onih kojih više nema i onih koji su živi i pronose baklju slobode.


Pobjeda je bila velika i bila je teška. Istina treba biti izrečena u cjelini. Hrvatska pobjeda omogućila je Daytonski mirovni sporazum, ali to je defenzivna tvrdnja. Bez Oluje zapravo ne bi ni bilo Daytonskog sporazuma, poručio je predsjednik Milanović, kazavši dalje kako je Hrvatska vodila rat pametno i lukavo.


Kazao je također kako je u Kninu nekad bila srpska većina, a i danas ima pripadnika te nacionalnosti te kako tu žive jer im je dobro i jer je Hrvatska njihova domovina.



– To je tako jedino u Hrvatskoj. I to je posebno i to je iznimka. Nitko se drugdje ne vraća, jedino u Hrvatsku. To je rezultat rada svih vlada, ali prije svega duha i raspoloženja u hrvatskom društvu i narodu da se preko nekih stvari pređe i da se pruži ruka, rekao je predsjednik.


O važnosti Oluje za stvaranje samostalne i slobodne Domovine govorio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Prema njegovim riječima, Oluja je omogućila da hrvatski narod u punini dosanja vjekovni san o slobodi, suverenosti i neovisnosti.


– Dolazak u Knin me uvijek iznova ispunjava posebnom radošću, iznimnim ponosom i poniznom zahvalnošću. Ovo mjesto i naša trobojnica koja se vijori na kninskoj tvrđavi kao simbol naše najveće vojne pobjede, tako snažno govore koliko je vrijedna naša sloboda i koliko se teško za nju bilo izboriti, rekao je Jandroković, poručivši kako je Oluja stvorila najčvršću podlogu za mnoge kasnije uspjehe, a prema njegovom mišljenju, potrebno je njegovati kulturu sjećanja kod mladih.


Skejo nije uspio ući u Knin


Na ulazu u Knin, jutros je uhićeno dvadesetak pripadnika Udruge veterana 9. bojne HOS-a Rafael vitez Boban na čelu s kontroverznim pukovnikom Markom Skejom. Oni su, kako je potvrđeno iz Šibenske policije, pokušali proći mimo policijskih službenika i probiti se u Knin.


– U 7,58 sati na križanju državne ceste D-33 s cestom koja vodi u mjesto Biskupija, na postavljenom prometnom punktu gdje policijski službenici reguliraju promet prema gradu Kninu radi nesmetanog odvijanja proslave VRO Oluja, zaustavljena je kolona vozila koja je htjela nastaviti put prema Kninu tim pravcem umjesto alternativnim preko mjesta Biskupija, a koje pravce je policija i ranije najavila u javnosti. Prvi vozač u koloni nije htio poslušati upozorenje i naredbu policijskih službenika već je pokušao proći punkt u čemu je spriječen, a nakon čega su ostali vozači blokirali obje kolničke trake ceste D-33. Radi utvrđivanja svih okolnosti događaja osobe su dovedene u prostore policije te je u tijeku kriminalističko istraživanje, kazali su iz PU Šibensko – kninske.


Foto


28. godišnjica VRO Oluja u Kninu


avatar

Snimio: Luka Jeličić


05.08.2023. 14:53


































Galerija

Foto: Luka Jeličić