Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Mate Čulina i Danijel Gavran svoji na svome

05.08.2021. 06:50


Mate Čulina i Danijel Gavran iz Ruplja, svoji su na svojemu. Šampioni su impresivnog petodnevnog »balotaškog« spektakla, boćarskog turnira parova Rupalj 2021. Na turniru na kojem su sudjelovala 32 para, drugo mjesto su osvojili Marinko i Šime Klanac iz zadarskog BK Crvene kuće. Rezultat je bio 11:8, a za rasplet oko toga tko će osvojiti titulu igrala se tzv. produžena ruka. Sudac je bio Milan Šušić- Šuki.
Svim sudionicima završnice dodijeljene su medalje, dok su pobjednici »bogatiji« za 6.000 kuna, a drugoplasirani s 3.000 kuna. U borbi za treće mjesto i 1.000 kuna Denis Galešić iz Raštana i Joso Smolić iz Debeljaka s 13:8 bili su uspješniji od Tomislava Gavrana iz Ruplja i Željka Viduke iz Pridrage.
– Igra se na jednu dobivenu partiju do 13 punta, maksimalno 1,5 sat, a ako u tom vremenu nema pobjednika igra se repesaž ili produžena ruka – objašnjava Šime Štrkalj, koji je s Nikolom Jukićem, Matom Čulinom, te članovima i simpatizerima BK Rupalj turnir doveo gotovo do savršenstva.
Moderan zog koji koriste BK Rupalj i BK Poličnik te asfaltno višenamjensko igralište u središtu sela kod škole idealno je mjesto za druženje, rekreaciju i razbibrigu, poprište mnogih uzbudljivih, dinamičnih i neizvjesnih sportskih susreta, ali i lijepih životnih priča.
– Otkad se zna za selo i seoske običaje, jedna od najpopularnijih tradicija svakako je nedjeljno i blagdansko boćanje poslije mise i ručka – kazao je Milan Šušić Suki.
U Ruplju se danas igra modernim metalnim boćama po pravilima Hrvatskog boćarskog saveza, ali i s drvenim boćama sa stoljetnim pravilima kojih zapravo i nema. Naime, na »divljem« zogu, seoskom putu, sat prije noćne završnice boćarskog turnira još je odjekivalo: »valjaj, bumbizaj, gađaj bulo, u prolazu, njihova, naša, ne beštimaj, kratka, duga, ultima, daj bevande…«. A onda su svi pohrlili na završnicu turnira i gotovo u potpunoj tišini uživali u finalnim utakmicama prepunima obrata i neizvjesnih raspleta.
– Bilo je toliko vrhunskih valjanja i točnih izbijanja u milimetar te neizvjesnosti u utakmicama za prvo i treće mjesto da smo svi mogli uživati – kaže Ivana Šušić, vješta animatorica i voditeljica programa.
U organizaciji BK Rupalj i svesrdnu pomoć sponzora bila je to zapravo mala olimpijada boćanja u ovom naselju u Općini Poličnik.
– Sve je začinila domaća glazba, osvježavajuća pića, roštiljada, 50 litara besplatnog gulaša od divljači s palentom, kolači naših domaćica, harmonikaši, a potom veličanstveni vatromet i bakljada – zaključila je Mateja Rogić, talentirana pjevačica moćnog glasa.