Od »Malih stvari« do novih »Perspektiva« Branke Riđički

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Izložba koja objedinjuje fragmente tri osebujna autoričina ciklusa
Branka Riđički rođena je Zadranka koja posljednja dva desetljeća djeluje kao samostalna slikarica putujući i seleći se po svjetskim metropolama, od New Yorka, Kaira, Colomba do New Delhia. Članica je HDLU-a Zadar i HDLU-a Zagreb
Vedran SITNICA
Postav izložbe će biti otvoren do 17. kolovoza

Pred brojnim ljubiteljima likovne umjetnosti, u posebnom ambijentu Kapetanove kule u utorak je u organizaciji HDLU-a Zadar svečano otvorena izložba »Perspektive« slikarice, povjesničarke umjetnosti i talijanistice Branke Riđički.
Branka Riđički rođena je Zadranka koja posljednja dva desetljeća djeluje kao samostalna slikarica putujući i seleći se po svjetskim metropolama, od New Yorka, Kaira, Colomba do New Delhia. Članica je HDLU-a Zadar i HDLU-a Zagreb.
U svom osvrtu na postav kustosica izložbe Marijana Ramov, istaknula je kako izložba pod nazivom »Perspektive« objedinjuje fragmente tri velika i osebujna Brankina ciklusa, »Male stvari«, »Mediteranski dnevnici« te recentnih »Perspektiva«, a ovaj večerašnji postav iako prikazan samo malim dijelovima navedenih ciklusa ipak daje uvid u posebnost njenog likovnog izričaja, koji je zasnovan na konceptima pojmova prostora i vremena, no isto tako i književnosti i arhitekture. Autorica nerijetko na svojim radovima piše simboličnu poruku, stih ili rečenicu izvađenu iz konteksta onih književnika ili pjesnika koje je kroz život i stvaralaštvo vodilo vrlo slično iskustvo i putovanja. Arhitektura, a posebno urbana ikonografija ipak je onaj najprepoznatljiviji motiv na njenim radovima i poveznica svih njenih ciklusa.

Proces prilagodbe

Brojna preseljenja u svjetske metropole i mijenjanje stila života uvijek je tražilo nove napore kako bi se s jedne strane zadržao vlastiti identitet a s druge strane akceptiralo novo, a taj ne baš lagan proces prilagodbe olakšavao bi joj njen unutarnji mali svijet koji se sastoji od nekoliko sitnica koje su je okruživale, kao i arhive osobnih iskustava, sjećanja i emocija postavši njena konstanta u svakom novom ambijentu, zbog čega je i cjelokupan ciklus radova dobio naziv Male stvari/Poche cose, istaknula je Ramov. »Putovanja nas nepogrešivo vraćaju domu, a ako fizički povratak nije moguć, u nama rastu plime sjećanja koje se kod umjetnika prenose u sliku ili neki drugi medij izražavanja«.
»Život u svjetskim metropolama – megagradovima koje je preplavila tehnološka civilizacija, nisu ostavili traga u njenim slikama. Brankini gradovi, kako kaže likovna kritičarka Iva Körbler, gradovi su po mjeri čovjeka, a u njima ne stanuje nemir i kaotičnost«
Njene radove karakaterizira dopadljiva plošnost i gotovo uvijek geometrijska razdijeljenost slikarskog prostora u kojem se isprepliću dvije teme i dva kromatski odvojena prostora.
Ciklusom »Mediteranski dnevnici« autorica ilustrativno, svojim posebnim likovnim govorom prati priče, dnevnike i kronike, tj proces stvaranja knjige njenog oca »Zverinške priče«, koji neumorno svojim zapisima pokušava otrgnuti od zaborava tradiciju, običaje i one male svakodnevne rituale zverinškog čovjeka, iznimno važne je za očuvanje kulturološkog identiteta otoka i našeg prostora općenito.

Odmak od prepoznatljivosti

Posljednjim ciklusom »Perspektive« slikarica radi dramatičan odmak od svog prepoznatljivog likovnog jezika. Skorašnji povratak u Hrvatsku, no ne u metropolu Lijepe naše, niti u zadarsko-zverinški krug, već u jedan novi ruralni kraj zemlje, otvorio je Branki neke nove perspektive u kojima se osjeća snažna povezanost s prirodom i zemljom. Gotovo novim pomalo apstraktnim ili pak stiliziranim jezikom, iz kojeg više ne progovaraju mementa na neke davne prostore i prošlo vrijeme u novim Brankinim radovima preplavljenim zelenim i zemljanim koloritom osjeća se meditativna smirenost i opuštenost.
Izložbu Perspektive otvorio je predsjednik HDLU-a Zadar Dragan Jelavić, a postav će biti otvoren do 17.kolovoza.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno