Presjek likovnih radova koji su nastajali kroz dugi niz godina kreativnog stvaralaštva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Otvorena izložba akademske slikarice Ane Kolega
Gajim posebnu vezu s otokom Ugljanom, pošto moja obitelj od tamo vuče korijene. Iako se izložba na prvi pogled može činiti nepovezanom, sva djela spaja zajednička poveznica otoka i mora, u kojima se prisjećam ljeta koja sam provodila u Kalima, a koja su ostavila dubok i neizbrisiv trag u mojem životu i umjetničkom radu, kazala je Kolega
Marin GOSPIĆ
Akademska slikarica Ana Kolega

Izložba zadarske akademske slikarice Ane Kolege otvorena je 1. kolovoza u galeriji Dom na žalu u Preku. Na otvorenje izložbe, za koju umjetnica kaže kako predstavlja retrospektivu njezinih radova, došao je veliki broj zainteresiranih.
Na otvorenju izložbe, koja je organizirana u galeriji Dom na žalu okupio se veliki broj ljubitelja likovne umjetnosti, čiji su komentari iznimno pozitivni. Ana Kolega rođena je u Zadru 1975. godine. Diplomirala je smjer tekstilni dizajn na Tekstilno - tehnološkom fakultetu u Zagrebu, dok je 2002. godine diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora. Ante Rašića. U svojoj je bogatoj i dugoj karijeri ostvarila niz samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Osim slikarstvom i ilustriranjem, također se bavi i performansima u kojima pokušava objediniti sva područja svog kreativnog interesa.

Različite serije

- Izloženo je 17 velikih platna, koja nisu sva iz iste serije. Izložba zapravo predstavlja presjek mojih likovnih radova koji su nastajali kroz dugi niz godina kreativnog stvaralaštva. Dio izložbe su i kišobrani, nešto noviji radovi, kao i komadi koje ću izlagati na nadolazećim izložbama, kazala je Kolega i dodala kako je iznimno zadovoljna komentarima na izložbu.
- Veseli me što se na otvorenju okupio veliki broj ljudi, koji su bili oduševljeni viđenim. Već sam počela primati pozive i pozitivne komentare, što me uvijek veseli i motivira na daljnji rad. Primjećujem kako su ljudi željni druženja i kulturnih zbivanja, te su postali vrlo otvoreni i ležerni u izražavanju svojih mišljenja, objasnila je Kolega, te dodala kako je s veseljem prihvatila ponudu Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu, koje joj je pripremu izložbe predložilo još u proljeće.
- Gajim posebnu vezu s otokom Ugljanom, pošto moja obitelj odatle vuče korijene. Iako se izložba na prvi pogled može činiti nepovezanom, sva djela spaja zajednička poveznica otoka i mora, u kojima se prisjećam ljeta koja sam provodila u Kalima, a koja su ostavila dubok i neizbrisiv trag u mojem životu i umjetničkom radu. Eksponati govore o međuljudskim odnosima, a teme su dosta intimističke. More i otok simboliziraju izoliranost od svijeta. Što se tiče kolorita, među izlošcima nisu samo koloristička djela po kojima sam ja poznata, već i monokromni slikarski uraci. Pejzaži otoka oduzimaju dah, a iako su djela iz različitih opusa i ja volim eksperimentirati s umjetničkim stilovima, i dalje zadržavaju moj prepoznatljiv umjetnički potpis, kazala je Kolega i u nekoliko riječi predstavila svoje buduće projekte.

Budući projekti

- Trenutačno radim na projektu koji predstavlja svojevrsni odmak od likovne forme, po kojoj sam poznata. Radim na predstavi, koja će u sebi kombinirati nekoliko formi umjetničkog izričaja: slikanje, pjevanje i tjelesni pokret. Predstava je otprilike na pola puta do realizacije, te u njoj pokušavam pronaći zajednički nazivnik između slikarske forme, kojom se najčešće koristim i drugih umjetničkih formi koje me zanimaju i nadahnjuju, rekla je Kolega, te istaknula kako za dogledno vrijeme planira i nekoliko izložbi.
- Tijekom godina se promijenio način na koji pristupam umjetničkom radu. Više nije tako jednostavno pronaći vrijeme za slikanje, te osigurati mir i koncentraciju, koju sve više postižem odmakom od svakodnevice. Moj se ulazak u kreativni proces, od dana kada sam studirala na Akademiji i počinjala karijeru, izrazito promijenio, te sada studioznije pristupam proučavanju svog rada i kreativnih tokova, zaključila je Kolega.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno