Lovinački post festum: „Bilo je lijepo ugostiti toliku mladost!“

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
11. Smotra Saveza izviđača Hrvatske
Tijekom 11 dana više od 2 000 izviđača iz Hrvatske i država Europske unije smjestilo se u 30 kampova u Lovincu, Svetom Roku, na Cvituši...
Marin SMOLČIĆ
Svakodnevno su u ovom kraju zamjećene skupine izviđača kako u kolonama disciplinirano hodaju, slušaju svoje instruktore i u praksi provode naučeno

U velikoj dvorani Kulturno-informativnog centra održana je sinoć svečana Sjednica Općinskog vijeća Lovinac jer je ova općina jučer slavila svoj dan. Načelnik Općine Ivan Miletić se, između ostaloga, osvrnuo na 11. Smotru Saveza izviđača Hrvatske koja je upravo sinoć okončana na širem području ove općine.

- Posebno pozdravljam nazočne predstavnike Saveza izviđača Hrvatske koji su unatrag desetak dana oživjeli ovo područje i možemo samo zamisliti kako bi Lovinac i Sveti Rok izgledali kada bi ovdje stalno živjelo još 2 000 ljudi, mahom djece i mladeži. A to je upravo ono što nam nedostaje, što neaostaje mnogim sredinama Like. Hvala im što su bili s nama i na taj način nam svakako uljepšali ove vruće kolovoške dane, rekao je načelnik Ivan Miletić.

Tijekom 11 dana više od 2 000 izviđača iz Hrvatske i država Europske unije smjestilo se u 30 kampova u Lovincu, Svetom Roku, na Cvituši... Svakodnevno su u ovom kraju zamjećene skupine izviđača kako u kolonama disciplinirano hodaju, slušaju svoje instruktore i u praksi provode naučeno. Posvuda su niknuli mali gradovi šatora sa svom potrebnom infrastrukturom. Mobiteli su tijekom dana ostavljani u šatorima i služili su samo da bi ova mladež navečer pozvala roditelje i prepričali im kako su proveli dan.

Najava novih susreta

Izvršni direktor Saveza izviđača Hrvatske, Dan Špicer prezadovoljan je ukupnim dojmovima protekle Smotre, odnosom domaćina, uvjetima smještaja i s mnogim drugim (ne)važnim detaljima boravka u Lovincu i Svetom Roku.

- Sinoć smo u centru Lovinca, a povodom Dana općine Lovinac, organizirali svečano zatvaranje 11. Smotre izviđača Hrvatske. S načelnikom općine Ivanom Miletićem podijelili smo zahvalnice za sudjelovanje svim izviđačkim udrugama i stranim delegacijama, a ravnateljici Dječjeg vrtića “Mali Medo“ iz Lovinca uručili smo donaciju stotinjak novih igračaka, društvenih igara i slagalica za djecu iz Lovinca. Nakon pozdravnih govora za sve izviđače i mještane organiziran je koncert i vatromet.

Izviđačka priča ovime u Lovincu ne završava jer se izviđači u Lovinac vraćaju već kroz tjedan dana kada će na području Cvituše biti organizirana Šumska škola Saveza izviđača Hrvatske. Radi se o glavnom edukativnom tečaju za buduće izviđačke voditelje kojih će tokom tjedan dana, od 13. do 20. kolovoza, u Lovincu biti više od 200. Šumska škola održava se u prirodnim uvjetima, spava se i radi pod šatorima i na otvorenom, a predstavlja posljednju stepenicu naobrazbe za nove mlade voditelje što je preduvjet za rast i razvoj izviđačke organizacije, definirao nam je Dan Špicer.

Školsko igralište u centru Lovinca sinoć je djelovalo pomalo nestvarno. Nikada se u dugoj tradiciji Lovinca nije na jednom mjestu našlo toliko mladeži i djece. Dok su se jedni radovali povratku doma, drugi su glasno govorili kako bi bilo dobro ovakve Smotre izviđača organizirati malo češće. U Lovincu, dakako.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno