Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ernest Rađen uskoro na slobodi?

Autor: Sergej Abramov

04.09.2008. 22:00
Ernest Rađen uskoro na slobodi?


Rađena se više i ne tereti za osobno sudjelovanje u škabrnjanskom masakru, već što nije napravio ništa da ga spriječi
Nakon četiri mjeseca boravka u pritvoru, košarkaški trener Ernest Rađen osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva Škabrnje mogao bi uskoro biti pušten na slobodu i oslobođen optužbi za masakr u Škabrnji, što bi značilo još jednu pljusku za hrvatsko pravosuđe.
Izručenje Ernesta Rađena izazvalo je priličnu pažnju javnosti, jer je Rađen u Grčkoj, kao hrvatski državljanin s dozvolom boravka i rada za strance, radio kao pomoćni trener u poznatom solunskom klubu Arisu. Vlasti su ga tražile zbog sumnje da je sudjelovao u pokolju civila u Škabrnji, počinjenom 18. studenog 1991. godine, no zadarsko tužiteljstvo ublažilo je optužbu protiv njega neposredno nakon što je izručen. Više se Rađena nije teretilo za osobno sudjelovanje u masakru, već što nije napravio ništa da ga spriječi.
Budak: Nema dokaza
Prema mišljenju njegovog odvjetnika Slobodana Budaka, već bi i ta promjena optužbe trebala biti dovoljna da se obustavi kazneni progon Ernesta Rađena, budući da ga je Grčka izručila kako bi mu se sudilo samo za aktivno sudjelovanje u masakru s predumišljajem. Međutim, Budak napominje da u istrazi nisu prikupljeni nikakvi dokazi protiv njegovog klijenta.
– Ne tereti ga nitko od preživjelih i nema dokaza protiv njega. No, unatoč tome što je u dva dopisa zadarskom Županijskom državnom odvjetništvu to konstatirao i sam istražni sudac, Rađen se i dalje nalazi u pritvoru. Nisu prihvaćeni niti prijedlozi obrane da istragu obustavi sam sud, ako to već ne želi učiniti tužiteljstvo, kazao je Rađenov branitelj.
Doista, istražni sudac Vladimir Mikolčević konstatirao je kako nema dokaza da je Rađen počinio kazneno djelo činjenjem ili nečinjenjem, a još je istaknuo i da Rađenova obrana nije ničim dovedena u sumnju. Sve je to sudac Mikolčević naveo u dopisu od 26. svibnja u kojem se protivi prijedlogu tužiteljstva za saslušanjem određenih svjedoka. Sučevo protivljenje, međutim, nije uvaženo, te se istraga nastavila ispitivanjem svjedoka za koje sudac ocjenjuje da neće donijeti nikakva korisna saznanja.
Preživjeli iz Škabrnje nisu u stanju prepoznati počinitelje
Ono što je utvrđeno u istrazi, jest da je Rađen doista bio 18. studenog 1991. godine u Škabrnji, no on to niti ne poriče. Ustanovljeno je da je iz Biljana Gornjih, gdje je čuvao vojarnu, poslan u Škabrnju kako bi preuzeo kolonu civila i odveo ih u Benkovac. Dvama vojnim vozilima, tvrdi njegov odvjetnik Slobodan Budak, Rađen je doista doveo 40-ak civila do Benkovca, gdje im je u vojarni dana voda i hladni obrok, a potom su smješteni u dječji vrtić, odakle su dan kasnije prevezeni u Stankovce i predani hrvatskim vlastima. Preživjeli iz Škabrnje ga nisu imenovali kao osobu koja bi sudjelovala u masakru, no zbog protoka vremena, nisu više u stanju prepoznati neposredne počinitelje.
– Tužiteljstvo je samo predalo u spis dokument koji svjedoči da je Ernest Rađen 21. studenog 1991. godine postavljen za pomoćnika komandanta čete zaduženog za moralni odgoj. No, zločin za kojeg ga se tereti dogodio se tri dana ranije, 18. studenog, a uostalom, ta njegova dužnost ne nosi i stvarnu zapovjednu odgovornost, rekao je Budak.