Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Naručena Studija odmuljivanja ninskog porta

Autor: Velimir Brkić

04.09.2008. 22:00
Naručena Studija odmuljivanja ninskog porta

Foto: Velimir BRKIĆ



Na zagrebačkom Građevinskom fakultetu naručena je Studija odmuljivanja ninskog porta. Ubrzo se otvara ispostava odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja radi bržeg dobivanja građevinskih dozvola, ističe gradonačelnik Emil Ćurko, dodajući kako bi uskoro trebala početi i izgradnja nogostupa s odvodnjom i javnom rasvjetom od Gornjeg mosta do Jaruge u dužini od oko 500 metara
Branimirov kraljevski grad Nin je ove godine u uređenju mjesta napravio “korak od sedam milja”. Učinjeni su i veliki pomaci u promidžbi grada, a primjetan je i znatno veći broj kulturno-zabavnih i sportskih događaja kojih je ovo ljeto kao nikad do sada bilo preko 30. U odnosu na ono što se događalo prije, Nin postaje polako prepoznatljiv s više strana.
Bajkoviti spomen-park
– Jedan od glavnih događaja i cjelokupnog ninskog kulturnog ljeta je predstava “Hrvatska kruna” koja se već tradicionalno održava posljednju subotu u mjesecu srpnju. Predstava prikazuje povijesne činjenice iz života kneza Branimira, okolnosti njegova dolaska na hrvatsko prijestolje i prvog proglašenja hrvatske države, rekao je Emil Ćurko, ninski gradonačelnik.
U Ninu se doista može nabrojiti puno započetih i najavljenih komunalnih i infrastrukturnih projekata. Dakako, hortikulturno uređenje i Nin je pak priča sama za sebe. Usprkos babljem ljetu već se započelo s pripremom, ali i tihim radovima za nove komunalne i infrastrukturne pobjede kao bi što spremnije dočekao sljedeću turističku sezonu. Naime, sadašnje ninsko čelništvo još prije tri godine, na početku svog četverogodišnjeg mandata, govore Ninjani, srećom je vrlo brzo prepoznalo kako hortikulturna uređenost i komunalno-infrastrukturna opremljenost nisu tu samo zbog njihovih turista već i zbog njih samih. I pred ovogodišnju turističku sezonu uređene su javne površine koje uz one na obali najviše pažnje plijeni, moglo bi se reći, bajkovit spomen-park Petra Zoranića Ninjanina, kao i nova parkirališna mjesta.
– Postavljen je i automatski sustav naplaćivanja što je uz ostalu naplatu prihode od parkinga povećalo za više od 100 posto, upoznaje nas Ćurko, dodajući kako su već započele pripreme za nastavak uređenja Branimirove obale, a time i za nastavak uređenja parkirališnog prostora.
Osim iz gradskog proračuna ninsko čelništvo uspješnim lobiranjem sa stručno pripremljenim, nimalo jeftinim elaboratima dovodi dotok novca i iz ministarstava, prije svega iz Ministarstva kulture te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ovih dana intenzivirali su se radovi na obnovi i rekonstrukciji izuzetno vrijednog kulturno-povijesnog objekta Gornjega ninskog kamenitog mosta. Rekonstrukcija kojom će se vratiti izvorni izgled mosta odvija se pod konzervatorskim nadzorom.
Rimski mozaik, Ninsko blato…
– Nastavljeni su radovi konsolidacije i konzervacije sjevernih gradskih bedema kod gradskog groblja, kaže Ćurko, dodajući kako se iz godine u godinu kameni gradić sa sjajnom koprenom prošlosti uređuje, ali na način da se ne dira u njegovu vrijednu izvornu ljepotu.
Uskoro bi trebala započeti i izgradnja nogostupa s odvodnjom i javnom rasvjetom od Gornjeg mosta do Jaruge u dužini od oko 500 metara, dok će nastavak radova na Višeslavovu trgu, koji se nalazi u samoj povijesnoj jezgri grada, započeti čim se učenici premjeste u novu školsku zgradu. Nastavlja se i projekt prezentacije rimskog mozaika iz prve polovine 2. stoljeća koji se nalazi uz Rimski forum te predstavlja jedan od najbolje sačuvanih i najkvalitetnijih izvedenih i dosad pronađenih mozaika na istočnoj obali Jadrana.
– Na zagrebačkom Građevinskom fakultetu je naručena Studija odmuljivanja ninskog porta. Ubrzo se otvara ispostava odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja radi bržeg dobivanja građevinskih dozvola, nabraja Ćurko.
Ovih dana se očekuje inventar za novu osnovnu školu koja bi se službeno trebala otvoriti u prvoj polovici sljedećeg mjeseca. Za 10-ak dana nastavlja se rekonstrukcija ceste Zadar – Nin – Virski most, pred početkom je izgradnja ZTC Ninsko blato investitora zadarske Tankerske plovidbe, itekako vidljiva izgradnja kanalizacijskog sustava teškog 200 milijuna kuna…
– Gradsko poglavarstvo i Vijeće funkcionira manirom dobrog i odgovornog gospodara. Sve se radi javno, otvoreno i transparentno. Cilj nam je rad i red, zaključuje Emil Ćurko ne propuštajući i ovu prigodu da zahvali svima koji su u sadašnji izgled Nina uložili svoje znanje i svoj trud, posebno izdvojivši Anastaziju Magaš, višu stručnu savjetnicu konzervatoricu za nepokretna kulturna dobra u zadarskom Konzervatorskom odjelu, koja je svojom angažiranošću i stručnom predanošću uvelike pridonijela izgledu ninskog otočića, odnosno području povijesne jezgre grada.
 


“Hrvatski Betlehem”
Povjerenstvo Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice prošireno predstavnicima medijskih pokrovitelja “Zadarskog lista”, “Glasa Istre”, “Novog lista”, “Slobodne Dalmacije”, “Jutarnjeg lista” i Hrvatskog radija tijekom idućeg tjedna obavit će završni obilazak i bodovanje kandidata u akciji “Plavi cvijet” 2008. u kojoj se ocjenjuje uređenost gradova, općina i mjesta primorske Hrvatske. U konkurenciji za nagrade jedan od glavnih kandidata izuzetno vrijedne nagrade za najveći pomak u uređenosti turističkog grada je upravo najstariji hrvatski kraljevski grad Nin koji je pjesnik Vinko Nikolić nazvao “hrvatskim Betlehemom”. Prepoznat je zaista izniman napor i rezultat u uređenju Nina, posebno posljednje dvije-tri godine. Cjelokupni dojam pojačava i besprijekorna čistoća grada. Nin postaje sve atraktivniji, svi oni koji dođu iz drugih gradova Hrvatske, Europe i svijeta vide njegov nagli napredak i to je ono što će najviše privlačiti goste. Sve to potvrđuju i Ninjani koji ističu kako se na području grada više napravilo u posljednjih dvije-tri godine nego desetljećima prije.