Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Priprema se proslava 40. obljetnice Udruženja obrtnika

Autor: Damir Maričić

04.09.2008. 22:00
Priprema se proslava 40. obljetnice Udruženja obrtnika

Foto: Vedran SITNICA



Zadarsko Udruženje obrtnika pravni je sljednik Udruženja samostalnih zanatlija, prijevoznika i ugostitelja Zadar, osnovanog 1968. godine kada je socijalistički sustav dopustio formiranje obrtničke udruge kao građanskog udruženja
Udruženje obrtnika Zadar odžalo je pod predsjedanjem Stjepana Kneževića sjednicu Upravnog odbora posvećenu pripremama za veliku obljetnicu osnutka i kontinuiranog djelovanja zadarskih obrtnika. Razmotreno je idejno rješenje plakata proslave, dosadašnji tijek priprema drugih materijala te protokola s ciljem dostojanstvenog obilježavanja ovog za obrtništvo Zadra, ali i Hrvatske velikog datuma.
Zadarsko Udruženje obrtnika pravni je sljednik Udruženja samostalnih zanatlija, prijevoznika i ugostitelja Zadar osnovanog 1968. godine kada je socijalistički sustav dopustio formiranje obrtničke udruge kao građanskog udruženja. Bila je to tada jedina pravna forma djelovanja nakon što su od 1945. godine obrtnici radili i plaćali poreze, ali bili bez mogućnosti vlastitog organiziranja.
Zadarsko udruženje jedno je od najstarijih u zemlji i od tada do danas jedno od najvećih u zemlji. I danas pokriva 23 jedinice lokalne samouprave i ima preko 4.000 članova obrtnika, a značenje u socijalnom pogledu za područje Zadarske županije osnažuju sa zaposlenima te se broj obrtnika i radnika u obrtničkim radnjama penje na 10.000 osoba. Time su i najveće “poduzeće” u Zadarskoj županiji i to neupitno domicilno. Od Zakona o obrtu 1993. i Obnoviteljske skupštine Hrvatske obrtničke komore djeluju u punom legalitetu.
Obrtnici planiraju proslavu za početak listopada u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar a podsjetit će se tada i kolega koji su gradili organizaciju zadarskih obrtnika u minulim desetljećima.
Obrtništvo Zadra nije tad nastalo već je dugo koliko i povijest ovog grada, a obrtnici su istkali i neke od najprepoznatljivijih simbola ovog grada, a nerijetko su upravo zadarski obrtnici po mnogočemu bili prvi na teritoriju Hrvatske.


Anketom do radnog vremena
Ceh trgovaca Hrvatske obrtničke komore odlučio je, a zadarska Sekcija i Ceh trgovaca Zadarske županije, predvođeni Mladenom Maltom, podržali reakciju na Zakon o trgovini i uzbunu koja je stvorena oko radnog vremena trgovina.
Anketa traži odgovor obrtnika na pitanje žele li radnim danima raditi do 21 ili 24 sata, žele li raditi nedjeljom (ako da koliko), tko bi (država, lokalne samouprave ili sam poduzetnik) trebao određivati radno vrijeme, rade li nedjeljom te kakvom se trgovinom bave. Prikupljeni odgovori iz čitave zemlje bit će osnova za stajalište obrtnika s kojim će se ići na Vladu.