Vukovarski gvardijan Zadranima govorio o praštanju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
frazlatko
Ines GRBIĆ
Fra Zlatko Špehar ovih je dana boravio u Zadru na poziv s. Melhiore Biošić

"A gvardijane, možda nas netko i voli", rekao je maleni Vukovarac kad je prošle godine u Vukovar stigla velika pomoć iz Zadra, posvjedočio je donedavni vukovarski gvardijan fra Zlatko Špehar ovih dana u Zadru gdje je boravio na poziv s. Melhiore Biošić, predsjednice zadarske "Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara".

Fra Zlatko govorio je o življenju u Vukovaru i praštanju.

- Praštanje je jedini put pobjede nad zlom. Nisam bio "načisto" što znači oprostiti, dok nisam doživio što znači u Vukovaru oprostiti, kad su Vukovarci rekli: 'Više u sebi nemam mržnje, a ne znam gdje su moji.' To je bilo nešto što me nije moglo ostaviti na miru. U meni se počeo događati proces da je i patnja Božji dar ako ju se s ljubavlju prihvati. Kad sam to razumio, da je Vukovar to s ljubavlju prihvatio, za Hrvatsku i našu slobodu, i da još trpi za Hrvatsku, to znači da se obnovio iznutra. Danas mogu Bogu zahvaliti za sve darove koje smo zajedno doživjeli, moj vukovarski narod i mi franjevci s njima: drugačiji smo, obnovljeni, bogati Bogom kojeg smo spoznali kroz patnju. Jer mi nismo narod koji je nekog napadao nego s ljubavlju branio svoje" rekao je fra Zlatko.

Nakon devet godina imenovan je u novu službu dušobrižnika Hrvata u Austriji, voditeljem Hrvatske katoličke misije u Salzburgu. Bilo mu je teško oprostiti se od Vukovara te je tamošnjim ljudima rekao: "Kako se mogu oprostiti od onog koga u srcu nosim? Ako se oprostim od njega, onda ću ga iz srca izbaciti. Vukovar je ostao sa mnom. On će uvijek biti ispred mene. U svim situacijama, kad bude teže, uvijek ću se vratiti na moj narod u Vukovar i sigurno ću pronaći snage da mogu dalje", kazao je fra Zlatko. On godinama ljetuje u Ninu.

- Našao sam se tu svoj na svome. Osjetio sam da mi nismo "neki drugi", nego smo svi mi jedno. Žrtva Zadra i žrtva Vukovara. Pomoć zadarske nadbiskupije i HKUMST-a je bila materijalna, ali nama je više pomoglo to što ste nas došli posjetiti, istaknuo je fra Zlatko.

On je autor i knjige "Govorom do istine iz Vukovara - zapisi gvardijana vukovarskog" čije je novo izdanje u pripremi nakon rasprodane prve naklade.

Nisu zlim uzvratili na zlo

U povodu susreta s fra Zlatkom s. Melhiora Biošić, predsjednica HKUMST-a Zadar koja je već nekoliko puta organizirala pomoć Vukovaru, a prošle godine pokrenuli su i veliku akciju "Djeca Zadra djeci Vukovara", rekla je: "Fra Zlatko nikog od nas nije ostavio ravnodušnim, izazvavši suze i razmišljanje kod svih nas. Nikad nisam čula tako snažan govor o opraštanju, a u kakvoj su situaciji bili Vukovarci. Nisu zlim uzvratili na zlo. Njegove misli zadive. To je čovjek koji se razdaje i rado je prihvatio naš poziv. Reakcije koje smo doživjeli u Vukovaru, kad smo im donijeli pomoć, ne mogu se opisati riječima. Pogledi su sve govorili. Otvorimo svoja srca prema njima i dalje, kazala je s. Melhiora Biošić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno