Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Rođeno više djece

Autor: Dunja Maričić

04.09.2009. 22:00
Rođeno više djece


Iako sam grad bilježi pozitivan prirodni prirast (+116) po statistikama iz 2008. godine, Zadarska županija bilježi nulti prirodni prirast, odnosno jednak broj umrlih i rođenih


U Zadru je od početka godine do 31. kolovoza 2009. godine rođeno 1.217 djece. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, bilježi se lagan porast poroda. Naime, na isti datum lanjskog kolovoza zabilježena je brojka od 1.173 poroda. Ova pozitivna statistika prava je rijetkost u drugim hrvatskim gradovima i šire, no u Zadru, kako kažu u zadarskoj Općoj bolnici, broj se poroda na godišnjoj razini lagano povećava.
Iako sam grad bilježi pozitivan prirodni prirast (+116) po statistikama iz 2008. godine, Zadarska županija bilježi nulti prirodni prirast, odnosno jednak broj umrlih i rođenih. U Republici Hrvatskoj jedino Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Međimurska županija i Grad Zagreb bilježe pozitivan prirodni prirast, dok Zadarska i Ličko-senjska bilježe nulti prirodni prirast. U svim ostalim županijama mortalitet je veći od nataliteta, što znači da na tim područjima stanovništvo “izumire”.
Uspoređujući s podacima na državnoj razini, Zadar održava pozitivan trend. Naime, u 2008. godini u Hrvatskoj je umrlo oko 8.000 ljudi više nego što je rođeno. I stopa mortaliteta dojenčadi u Zadarskoj županiji odudara od državnog prosjeka. Naime, smrtnost dojenčadi na 1.000 djece u 2008. godini bila je 2,2, dok je na državnoj razini 4,5 djece.
Sudeći po statistikama Državnoga zavoda, kao i podacima zadarske Opće bolnice, uspoređujući s trendovima na državnoj razini, Grad Zadar s pozitivnim prirodnim prirastom kao i županija s nultim, daleko su bolji od nacionalnog prosjeka.