Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ekosmokve otputovale preko oceana

04.09.2011. 22:00
Ekosmokve otputovale preko oceana


Okupljene su turiste najviše zanimale nutritivne kvalitete smokve te ekološki način proizvodnje koji je danas sve veći hit u svijetu. Ekološke namirnice polako, ali sigurno zauzimaju sve veći dio tržišta jer su ljudi spremni odvojiti i više, ako znaju da će im to koristiti zdravlju


U okviru prvog zadarskog Festivala smokava koji će se održati od 8. do 20. rujna, događanja koje se u svrhu popularizacije smokve i smokvinih prerađevina organizira kao nastavak već tradicionalnog Tjedna smokava, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Damjanić/Babac ovoga su vikenda posjetili turisti iz Australije i Novog Zelanda. Željni upoznavanja Hrvatske ne samo kroz glavne turističke koridore, već i na nešto intimniji način, spomenuti su turisti preko svog vodiča koji je poznanik vlasnice OPG-a Damjanić/Babac Sandre Babac dobili nesvakidašnju priliku susreta s voćkom simbolom Mediterana – smokvom.
Nagrađivani pekmez od smokava
Sandra na svom imanju smokve uzgaja na ekološki način te proizvodi nagrađivani pekmez od smokava Šinjorina smokva pa je razumljiva želja prekooceanskih turista da se pobliže upoznaju s načinom uzgoja i proizvodnjom pekmeza od smokve. Obilazak je počeo u voćnjaku u Poljicima, a nastavljen na Sandrinom imanju, dakako uz prigodnu degustaciju Šinjorine. Okupljene su turiste najviše zanimale nutritivne kvalitete smokve te ekološki način proizvodnje koji je danas sve veći hit u svijetu. Ekološke namirnice polako, ali sigurno zauzimaju sve veći dio tržišta jer su ljudi spremni odvojiti i više, ako znaju da će im to koristiti zdravlju. Dakako, u Australiji i Novom Zelandu, s obzirom na njihov životni standard, to i nisu velike razlike, no u Hrvatskoj prosječan kupac itekako dva puta promišlja prije negoli uzme ekološki proizvod s police. Turiste je zanimalo i na koji način se na imanju bore s nametnicima, čime se koriste da bi zaštitili voćku. Navikla na grupe turista s obzirom da joj ova grupa nije prva, Sandra je strpljivo objašnjavala svojim gostima zašto smokva, što je to tako posebno u voćki simbolu podneblja. Zadovoljni što su imali prilike vidjeti i zadarsko zaleđe, okupljeni su turisti sa sobom na drugi kontinent ponijeli i nekoliko staklenki Šinjorine smokve.
Gastro smokva, Sajam smokava…
Festival smokava se nastavlja ovaj tjedan kada su na rasporedu tri događanja. Prvo je predavanje u četvrtak 8. rujna u 18.30 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar gdje će se održati zapravo dva predavanja: na temu smokva, predavača doktora smokvarstva Željka Prgometa iz Rovinja, te na temu ekološkog nadzora i certifikacije Karmen Tomić iz nadzorne stanice “Biotechnicon” iz Splita. U petak 9. rujna u restoranu Pet bunara je Gastro smokva – degustacija jela i pića od smokava. Kuharskim timom ravnat će šef kuhinje Pet bunara Mario Arbanas i nekoliko gostujućih kuhara kojima će se pridružiti i učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Zadra. U subotu 10. rujna je Sajam smokava u okviru kojeg će se predstaviti prerađivači smokava sa svojim proizvodima po promotivnim cijenama. U utorak 20. rujna u 16 sati na dječjem odjelu Gradske knjižnice Zadar održat će se dječja radionica na temu smokva.