Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Grad Benkovac protiv podizanja višegodišnjih nasada

04.09.2011. 22:00
Grad Benkovac protiv podizanja višegodišnjih nasada


U našem selu ima osamdeset mladića od 18 do 24 godine. Za deset godina bit će sedamdeset mladih obitelji. Kakva je njihova budućnost?, pita Krešimir Erlić


Gradsko vijeće Grada Benkovca na idućoj sjednici zauzet će stav da je protiv podizanja bilo kakvih višegodišnjih nasada na području katastarske općine Tinj, rekao je gradonačelnik Benkovca i saborski zastupnik Branko Kutija na jučerašnjem zboru mještana Tinja koji je održan u mjesnoj školi u organizaciji MO Tinj.
Tinjani su na nedavnom prosvjedu od Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva tražili da poništi sve dane koncesije na zemljištima na kojima do danas ništa nije zasađeno. Nezadovoljstvo je kulminiralo nakon što je sklopljen ugovor o koncesiji i početku radova na zemljištu Hrvatskih šuma na Vlačini sa zagrebačkim ginekologom Damirom Birkićem, porijeklom iz Tinja, odnosno njegovom suprugom Dubravkom.
– Ministarstvo je potpisalo ugovor s jednom osobom koja ne zna što je maslina, a što višnja. Hrvatska država ima maćehinski odnos prema našem mjestu koje je u Domovinskom ratu dalo četiri branitelja i tri civila. U susjednoj Polači zemljište se prodaje po cijenu od 270 kuna po metru četvornom, a kod nas se daje nizašto na 50 godina. U našem selu ima osamdeset mladića od 18 do 24 godine. Za deset godina bit će sedamdeset mladih obitelji. Kakva je njihova budućnost? U susjednim selima, koja su za nas demografski mrtvaci, ne događa se što se događa kod nas, kaže predsjednik MO Tinj Krešimir Erlić.
O cijelom slučaju raspravljat će se i u Zagrebu u Ministarstvu regionalnog razvitka, gdje je gradonačelnik Kutija dogovorio sastanak s državnim tajnikom za šumarstvo, a na kojem će biti prisutni i predstavnici Tinja. Stav mještana i njihove želje najbolje je na zboru izrazio Slavko Vrkić:
– Nas šezdeset i osam bilo je ovdje na prvoj crti, plus pričuva. Neka daju zemlju nama i mi ćemo je obrađivati. Lakše ćemo mi zemlju dati našim sinovima, a ovako će je dobiti nečiji iz Varaždina.
Njegov stav da se mještani trebaju boriti za zemljište Hrvatskih šuma i sami podizati nasade podržao je i gradonačelnik Branko Kutija.


Završen natječaj za vodovodnu mrežu




Vodoopskrba, ispraćajna dvorana i obnova crkve sv.  Paškvalina problemi su koji muče Tinjane, uz one  koncesijske, a koje je jučer nabrojio predsjednik MO  Tinj Krešimir Erlić. Konkretne odgovore vezane uz  njih dao je Kutija:
– Završen je natječaj za obnovu mjesne vodovodne  mreže od Prtenjača do Lišana Tinjskih koji obuhvaća  i Tinj. U sklopu toga gradit će se i hidrofonsko  postrojenje za Tinj kako je odredila struka. Riječ je o  projektu vrijednom dva milijuna kuna. Do kraja godine bit će napravljen projekt za ispraćajnu dvoranu.  Crkva sv. Paškvalina bit će obnovljena iduće godine.