Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Koncertom ususret blagdanu Male Gospe

04.09.2011. 22:00
Koncertom ususret blagdanu Male Gospe


Članice zbora Ihtis otpjevale su 13 pjesama, raspoređenih u pet dijelova, a nakon svakog dijela čitale su hvalospjeve, psalme i molitve


Ususret blagdanu Male Gospe, svetkovini  rođenja blažene Djevice Marije, zbor mladih Ihtis iz župe  Perušić, održao je svoje treći  koncert u crkvi u Lisičiću.  Priprema za veliku svetkovinu Male Gospe, zaštitnice  mjesta, kojoj je i posvećena  mjesna crkva, započela je  protekle subote koncertom  mladih pjevača pod geslom  “Na čast Nebeske Majke”.
Na samom početku koncerta župnik župe Uznesenja  Blažene Djevice Marije don  Tomislav Dubinko pozdravio  je sve prisutne te zahvalio na  odazivu pozivu za zajedničko slavljenje Boga.
– Radosni smo što ovim  koncertom imamo priliku  zahvaliti Bogu za sva dobročinstva koja je učinio u  našim životima po zagovoru  naše Nebeske Majke,  Blažene Djevice Marije. U  vremenima u kojima do nas  dolaze samo loše vijesti,  ovakvi susreti daju nadu za  budućnost, a naši mladi koji  pjesmom slave Boga mogu  služiti kao primjer svojim  vršnjacima, naglasio je don  Tomislav Dubinko.
Pjesme, hvalospjevi i  molitve
Članice zbora Ihtis otpjevale su 13 pjesama, raspoređenih u pet dijelova, a nakon svakog dijela čitale su  hvalospjeve, psalme i molitve. Na samom početku “Hvalospjev ljubavi”  pročitala je  Antonija Dukić, a potom su  uslijedile pjesme “Moli za  nas”, “O ljubavi ja pjevam” i  “Pjevat ću Gospodu”. U drugom dijelu Petra Uskok  pročitala je “Svečani ulazak  Gospodnji u svetište” iz pslama 24, nakon čega su djevojke otpjevale pjesme “On  je vladar svih vladara”,  “Želim klicati” i “Hvaljen budi o Bože, kralju naš”. Stihove pjesme “Večernji susret”  vlč. Zlatka Sudca pročitala je  Antonija Zurak na početku  trećeg dijela, u kojem su članice Ihtisa otpjevale pjesme  “Velik si”, “Božja ljubav,  Božja snaga” i “Isus, najljepše ime”.
Nakon odlične izvedbe  pjesama u trećem dijelu koncerta, članica zbora Martina  Kutija pročitala je “Čežnju za  Bogom” iz psalma 63. Četvrti  dio koncerta započeo je s  pjesmom “Silan Bog”, a nastavio se s pjesmama “Ne boj  se, jer ja sam te otkupio” i  “Tebi Gospode”.
Na samom kraju “Pjesmu  Mariji” sv. Antuna Padovanskog pročitala je Anđela Dukić, nakon koje je uslijedila  završna pjesma posvećena  Blaženoj Djevici Mariji-  “Kao Marija”. U čast Marijina rođendana, koncert zbora mladih u Lisičiću osim  okupljenih pjevačica privukao je i velik broj mještana  koji su imali priliku uživati u  prekrasnim zvucima duhovne glazbe.
Dolaze na probe i kad ne  mogu pjevati
Voditeljica zbora Kristina  Zrilić kazala nam je da sve  članice zbora predano  vježbaju i za nastupe i za  svečanost svake nedjeljne  mise.
– Djevojke imaju jako puno  volje te redovito dolaze na  probe jedanput tjedno. Jako  su disciplinirane, trude se i  imaju želju da se ovaj zbor  održi. Na probe dolaze čak i  kad su bolesne, ako ne mogu  pjevati, bar da slušaju, kazala je Zrilić, dodavši da je u  godinu dana, koliko postoji,  zbor mnogo napredovao.  Osim Kristine koja pjevačice  instrumentalno prati na sintisajzeru, zbor čini osam članica, učenica od osmog, prvog i drugog razreda srednje  škole. Među njima su: Đurđa  Baljak, Anđela Dukić, Antonia Dukić, Ivana Golem,  Petra Uskok, Martina Žilić,  Martina Kutija i Antonia Zurak. Kako ističe njihova voditeljica Kristina Zrilić, mladim članicama zbora Ihtis jako je bitna podrška župnika  don Tomislava Dubinka.
– Imamo veliku podršku i  poticaj našeg župnika don  Tomislav Dubinka koji je poticao mlade da se uključe u  ovaj zbor, ali i druga dva  zbora koja imamo u Lisičiću,  a to su zbor odraslih i dječji  zbor. Samo ime za zbor odabrale smo u dogovoru s don  Tomislavom. Sve je u našem  zboru stvar dogovora, zajedno biramo pjesme, dogovaramo se koje ćemo pjevati  itd., kazala je Zrilić. Ime zbora Ihtis, u prijevodu s grčkog  znači riba, zapravo je kršćanski simbol koji je korišten  kao akronim za izraz “Isus  Krist, Božji Sin, Spasitelj”.
Koncert pod nazivom “Na  čast Nebeske Majke” veliki je  događaj za Lisičić, ali i cijelu  župu Perušić koja je po površini najveća župa u Zadarskoj nadbiskupiji. Svojim  izvrsnim koncertom zbor Ihtis na posebno se svečan  način približio blagdanu Male Gospe. Mlade članice zbora svojim su glasovima u subotu slavile Boga, ali i pružile  tračak svjetla za bolju i  ljepšu budućnost u svom  mjestu.