Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na raspolaganju tri nova tečaja

04.09.2011. 22:00
Na raspolaganju tri nova tečaja


Ovogodišnji novitet među tečajevima koji se upisuju u radnu knjižicu su tečaj za asistenta masera gurmanskim pripravcima, tečaj za slastičara specijalista nacionalnih slastica i tečaj za voditelja wellnessa s gurmanskim pripravcima, kazala je Jagoda Gluščević


Završetak ljeta i  početak jeseni podrazumijeva i kraj godišnjim odmorima i vraćanje svakodnevnim obvezama. Uz one školske, studentske i druge obveze, s radom nastavlja i  Pučko otvoreno učilište Zadar. Riječ je o zadarskom  Pučkom učilištu s najdužom  tradicijom, koje već više od  pedeset godina pruža dodatnu edukaciju Zadranima i to  svake godine na sve raznovrsnijim područjima. Ovih  su dana stoga započeli ponovni upisi za dodatno obrazovanje, a kako doznajemo u  razgovoru s Jagodom  Gluščević, ravnateljicom  Pučkog otvorenog učilišta  Zadar, prateći potrebe  tržišta rada, učilište i ove  godine započinje rad s nekoliko novih tečajeva. Zahvaljujući propagandnim materijalima, oglašavanjima i  objavama u medijima, Zadranima je poznato da Pučko  otvoreno učilište Zadar nudi  širok spektar zanimanja za  koje se moguće obrazovati, a  to su tečajevi stranih jezika i  to engleskog, njemačkog, talijanskog, francuskog, španjolskog, ruskog i latinskog,  zatim tečaj daktilografije, samostalnog knjigovodstva,  tečaj kroja i šivanja,  aranžiranja cvijeća te hobi  tečajevi.
 Tečajevi jezika  najpopularniji
– Među našim tečajevima  koji se upisuju u radnu  knjižicu, a koji postoje godinama jesu informatički  tečajevi, tečaj za poslovnu  tajnicu, tečaj za njegovateljicu, zaštitara-čuvara, medicinskog masera. Osim njih,  ovogodišnji novitet među  tečajevima koji se upisuju u  radnu knjižicu su tečaj za  asistenta masera gurmanskim pripravcima, slastičara  specijalista nacionalnih slastica i voditelja wellnessa s  gurmanskim pripravcima,  kazala je Gluščević, naglasivši da su ova nova tri programa dobili kao partner  Pučkog otvorenog učilišta  Zagreb, a financirani su iz  bespovratnih sredstava  EU-a.
Među najpopularnijim  tečajevima su, kako je istaknula, još uvijek tečajevi stranih jezika te tečaj za masera i  tečaj za njegovateljicu, dok  je daktilografija tečaj “na izdisaju”.
 Nove mogućnosti  zapošljavanja
– S obzirom na to da je  nezaposlenost gorući problem, upravo je to ono što  ljude dovodi u naše učilište.  Oni traže osposobljavanje u  onim zanimanjima s kojima  će najlakše doći do posla, a  upravo ova zanimanja nude  mogućnost samozapošljavanja, kazala je Gluščević, istaknuvši da je, osim toga,  danas društvo postalo takvo  da se rijetko tko više ima  vremena brinuti o svojim starima i nemoćnima pa je i na  tržištu rada potreba za njegovateljima veća nego ikad.
Istaknula je također da  unatoč svim novitetima, kada je o popularnosti riječ,  strani jezici i dalje prednjače  i konstantno su aktualni  među polaznicima svih  životnih dobi.
– Najčešća dobna skupina  među našim polaznicima su  mlađe osobe i osobe srednje  životne dobi. Razlozi njihova dolaska su traženje drugog, boljeg radnog mjesta ili  stručno usavršavanje za posao koji već obavljaju. Pojedini su tu zbog prekvalifikacije, a nemali broj polaznika ovdje stječe i svoje  prvo zanimanje. No ipak, kada je o stranim jezicima riječ  dobna struktura među polaznicima je u rasponu od  djece predškolske dobi, pa  do osoba u trećoj životnoj  dobi, istaknula je Gluščević,  istaknuvši da se u posljednjih nekoliko godina, u vrijeme globalne recesije odaziv  polaznika ipak znatno smanjio, iako zbog “dobre” sezone ove jeseni očekuje poboljšanje i u tom pogledu.