Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Od sada je škola na prvom mjestu

04.09.2011. 22:00
Od sada je škola na prvom mjestu


Dijete treba shvatiti da je škola obveza, da je ona na prvom mjestu i da se više drugim stvarima ne smije davati prioritet, kaže psihologinja Jagoda Gauta


Nadolazeći  početak školske godine čini  veliku promjenu u životu  svakog školarca, jer bezbrižne ljetne dane potpune  slobode treba zamijeniti svakodnevnim školskim obvezama. Mnogi će se, ipak,  složiti da će se najveća promjena dogoditi u životima prvašića, mališana čija razigranost sada dijelom treba prijeći u ozbiljnost. Shvatiti da  igru zamjenjuje škola i da  škola nije igra za većinu njih  je veliki šok.
Osim za djecu polazak u  školu velika je promjena i za  same roditelje, koji svome  mališanu žele samo najbolje  i traže načine kako ga pripremiti za ovaj veliki životni  zaokret. Razlog je to zbog  kojeg roditelji nerijetko  stječu dojam da se ne snalaze, da nisu dobra podrška  svom prvašiću zbog čega u  svemu tome i roditelji i djeca  doživljavaju veliki stres. No,  kako navodi Jagoda Gauta,  psihologinja u OŠ Šime Budinića, pozitivan stav prema  školi najvažnija je i zapravo  jedina stavka u roditeljskom  doprinosu privikavanja djeteta na školske obveze.
Sa šest godina spremni za  nastavu
– Zakonska obveza je da  djeca koja do 1. travnja navršavaju šest godina godina  života upisuju prvi razred  osnovne škole, jer je dokazano da su djeca tog uzrasta  potpuno spremna za svladavanje školskih sadržaja i  obveza. Naravno, drugačije  je jedino kod djece koja imaju nekakve poteškoće, ali  svako prosječno dijete sposobno je svladati nastavni  plan i program, istaknula je  Gauta, napomenuvši kako,  iako se danas sve više govori  o preopterećenosti učenika,  osobito prvašića, osobno  smatra da niti jednom djetetu školske obveze nisu problem ako je normalno  okruženje u kojem to dijete  odrasta.
Pojasnila je stoga kako u  tom slučaju roditelji ne bi  trebali razbijati glavu o tome  kojim aktivnostima zainteresirati dijete za školu, a najvažnije je da razviju pozitivan stav prema školi te ga  prenesu na dijete.
– Dijete treba shvatiti da je  škola obveza, da je ona na  prvom mjestu i da se više  drugim stvarima ne smije davati prioritet. Uloga roditelja  je ovdje najvažnija, jer sve  drugo dijete može samostalno svladati. Ako roditelj prema školi ima pozitivan stav,  dijete će ga pratiti i to je  najbolji način da ono što  ranije formira svoje radne  navike koje će ga pratiti i  dalje, pojasnila je Gauta, ističući kako je vrlo važna i  suradnja roditelja s  učiteljem, koji u životu  njihova djeteta postaje druga osoba s kojom najdulje  boravi.
Nije razred kao nekad
Što se tiče one dječje razigranosti koju je ponekad i  kod prvašića teško ukrotiti,  psihologinja navodi da je  ona više izražena kod  dječaka, koji su po prirodi  živahniji, motorički su nemirniji, ali to su stvari koje se  daju urediti već u prvim mjesecima školovanja.
– Djeca u toj dobi, osobito  dječaci, imaju veću potrebu  za kretanjem i definitivno ne  mogu cijelu školski sat ostati  koncentrirani. Ali, danas  više nema učitelja ‘starog kova’ koji zahtIjevaju potpuni  mir u razredu i to postižu  šibom. Današnje učiteljice  uvažavaju potrebe djece,  prate ritam rada u razredu,  primjećuju kad je koncentracija popustila i kad je potreban odmor, kazala je Gauta, napominjući kako se već  prilikom testiranja predškolske djece vidi razlika između  djece koja su pohađala vrtić i  one koja nisu.
Iako se te razlike vrlo brzo  izjednače, smatra da je za  razvijanje socijalnih i komunikacijskih sposobnosti vrlo  važno da dijete već nakon  treće godine života barem  nekoliko sati dnevno boravi  u vrtiću.


O čemu roditelji trebaju voditi računa?




Gauta navodi da je u prvim razredima djetetova školovanja poželjno i da roditelji kontroliraju djecu, primjerice, prate jesu li spremili sve potrebne knjige i pribor za nastavu ili jesu li napisali domaći rad, eventualno ga provjeriti, ali nikako ne bi smjeli te obveze obavljati umjesto djeteta.
– Roditelji trebaju više voditi računa o tome da dijete u školu ne dolazi bez doručka, da ranije odlazi u krevet i da je ujutro naspavano i spremno za školu ili da manje gleda TV. To su one stvari u kojima danas vidim najviše problema, jer roditeljima je teško suprotstaviti se djetetu pa udovoljavaju njihovim željama, koje nisu dobre za njihovo zdravo funkcioniranje u školi, istaknula je Gauta.


U Dalmaciji nastava počinje sljedeći tjedan


Ravnatelji zadarskih srednjih škola ranije su se  usuglasili da nastava  zbog ovoljetnih vrućina  počne 12. rujna, što je  odobrilo Ministarstvo, ali  uz uvjet da nastava tada  počne i osnovnim školama. Nastava će započeti  danas u cijeloj Hrvatskoj,  osim u četiri dalmatinske  županije.