Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ovčarima će se platiti da se riješe otpada

04.09.2011. 22:00
Ovčarima će se platiti da se riješe otpada


– To je dobro zamišljeno, ali treba se dogovoriti kako prenijeti vunu do mjesta gdje se vuna preuzima jer, ako to moraju raditi ovčari, onda je posao neisplativ jer više košta prijevoz vune nego naknada, kaže jedan paški ovčar


Nakon striženja  ovaca na pašnjacima otoka  Paga ostane oko 40 tona  vune koja je otpad jer je već  dvadeset godina nitko ne  otkupljuje. U posljednjih  dvadeset godina, od kada je  prestao organizirani otkup,  na pašnjacima se nakupilo  gotovo nevjerojatnih 800 tona vune. Vuna se ne može  spaliti niti na bilo koji drugi  način uništiti i zbog toga je  mnogi ovčari zatrpavaju,  dok je drugi slažu na hrpe.  No prihvate li Povljana, Pag,  Kolan i Novalja model otkupa koji je ponudila tvrtka  “Kristan nautika” vuna  paških ovaca uskoro bi se  mogla početi otkupljivati.  Prema modelu otkupa tvrtke  “Kristan nautika”, jedinice  lokalne samouprave bi otkup sufinancirale s po 1,5  kuna po kilogramu, što bi  dobivali ovčari, a “Kristan  nautika” bi osigurala prijevoz vune s otoka.
Realan i prihvatljiv model
– Jedinicama lokalne samouprave na Pagu smo ponudili naš model otkupa vune. O tome se vode razgovori i nadam se da će biti  uspješni, kaže Karoline Depope-Naso, voditeljica projekta otkupa u tvrtki “Kristan nautika”.
Od paške ovce dobije se  oko kilogram i pol vune.  Ovčar koji ima stado od  osamdeset ovaca, za otkupljenu vunu bi dobio 120  kuna. To nije velika zarada,  međutim, riješio bi se problem s vunom koja je nakupljena na pašnjacima.  Model bi trebao biti prihvatljiv i jedinicama lokalne  samouprave jer bi sve četiri  zajedno trebale osigurati  60.000 kuna. To je neznatna  cijena za konačno rješenje  problema s vunom kojim se  ovčari bave već dvadeset  godina. Karoline Depope-Naso navodi da će tvrtka  “Kristan nautika” vunu prodavati kao sirovinu, no to  nije konačan cilj. S vremenom bi se vuna prestala  prodavati kao sirovina, a  potaknula bi se izrada raznih proizvoda od vune. Model koji je ponudila tvrtka  “Kristan nautika” čini se  realnim i svima prihvatljivim. Jedini je problem, kako  navode ovčari, dovoz vune s  pašnjaka do mjesta otkupa.
– To je dobro zamišljeno,  ali treba se dogovoriti kako  prenijeti vunu do mjesta  gdje se vuna preuzima jer,  ako to moraju raditi ovčari,  onda je posao neisplativ jer  više košta prijevoz vune nego naknada, kaže jedan  paški ovčar.
Pokušaji otkupa
Proteklih godina na Pag  su dolazili otkupljivači iz  Hrvatske i Italije i svi su od  ovčara tražili dovođenje vune do mjesta preuzimanja i  zbog toga niti jedan posao s  otkupom vune nije uspio.  Međutim, veći dio vune nalazi se u blizini sporednih,  uglavnom makadamskih  prometnica i ako bi tvrtka  “Kristan nautika” osigurala  vozilo koje bi moglo doći do  pašnjaka, problem s otkupom vune bi se riješio. Vuna  je nekada ovčarima bila velik izvor zarade i prodavala  se skuplje od sira. Zbog toga  se u 19. stoljeću paška pramenka križala s merino ovcom kako bi se dobila ovca  koja će davati veće količine  vune. No pojavom sintetičkih materijala vuna je gubila na cijeni, a prije dvadesetak godina propale su  hrvatske tvrtke koje su otkupljivale vunu. Od tada se  vuna nakuplja na pašnjacima kao beskoristan otpad.  O uspjehu pregovora između tvrtke “Kristan nautika” i jedinica lokalne samouprave na Pagu ovisi  sudbina vune paške ovce.  Zbog prijašnjih neuspjeha u  pregovorima s otkupljivačima vune, mnogi su  ovčari sumnjičavi, no nitko  do sada nije ponudio model  otkupa vune kakvog je ponudila tvrtka “Kristan nautika”. Po tom modelu svatko  se nečega odriče, ali istovremeno svatko nešto i dobiva.