Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Selo na granici blokirano žicom

04.09.2011. 22:00
Selo na granici blokirano žicom


Na jugu Srbije na granici sa Kosovom, gdje pretežno živi albansko stanovništvo, najavljeno nekoliko prosvjeda i bojkot popisa stanovništva


Unatoč pregovorima Beograda i Prištine  kojima se “puževim korakom” rješavaju tzv. “tehnička  pitanja” situacija na sjeveru  Kosova pogoršava se doslovce na dnevnoj razini. Pripadnici američkog i marokanskog kontigenta KFORA dopremili su u nedjelju oko 13  sati helikopterima bodljikavu žicu u selo Izvore i potpuno blokirali taj putni pravac. Ovo je mjesto blokirano  od subote jer nije postignut  dogovor između međunarodnih snaga i lokalnih Srba  koji su zabarikadirali ceste  prema Kosovskoj Mitrovici a  KFOR alternativni put ka  Novom Pazaru.
Albanci odgovaraju
Srbi, naime, namjeravaju  spriječiti prijevoz nafte i druge komercijalne robe veće od  tri i pol tone odnosno ne dozvoliti da administrativna linija prema centralnoj Srbiji  bude blokirana. “Uplašeni  smo za svoju budućnost jer  nas KFOR želi opkoliti  žicom, da živimo u getu. To  nećemo dozvoliti već ćemo se  mirnim i demokratskim sredstvima suprotstaviti”, izjavio  je načelnik Kosovsko – mitrovačkog okruga Radenko  Nedeljković. Kako prenose  beogradski elektronički mediji, autobus koji je prevozio  Srbe iz Kraljeva u Pečku patrijaršiju kamenovan je jučer  ujutro u neposrednoj blizini  ovog srednjovjekovnog manastira a srećom nema ozlijeđenih iako je pričinjena velika materijalna šteta.
I na jugu Srbije na granici  sa Kosovom, gdje pretežno  živi albansko stanovništvo,  najavljeni su prosvjedi, dva u  rujnu i jedan u studenom.  Predsjednik općine Bujanovac Jonuz Musliu tvrdi  da”srpske vlasti svojim  činjenjem ili nečinjenjem  svakoga dana zatvaraju jednu po jednu perspektivu za  normalan život i rad Albanaca u Bujanovcu, Preševu i  Medvedi”. Odluku o prosvjedima donijela je Skupštine  Albanaca juga Srbije koja je  riješila i da Albanci bojkotiraju skorašnji popis stanovništva u Srbiji kako bi izrazili  revolt zbog stanja u obrazovanju jer se smatraju diskriminirani u politici, ekonomiji, kulturi i obrazovanju.
Jeremić u staklarni
Što se službenog Beograda tiče, ministar vanjskih  poslova Vuk Jeremić izjavio  je da se od kosovskog premijera Hashima Tachija ne  može očekivati ništa bolje  od primjene brutalne sile.
“Što drugo osim grube sile  očekivati od nekog kao što  je Hashim Tachi, on za bolje  i ne zna”, rekao je Jeremić i  dodao kako se ne smije dozvoliti da upotreba sile postane “atraktivno rješenje”.
Jeremić veli kako se  Priština sada pokušava izboriti za što veći broj priznavanja “novcem koji je osigurala kriminalnim aktivnostima”, jer na Kosovu i  nema značajnijih ekonomskih aktivnosti.


Srbija priznala da postoji kosovska carina




Medu parlamentarnim strankama u Srbiji ovih je dana  glavna sporna tema pristanak srpske pregovaračke  strane da na carinskom žigu između dvije države stoji  natpis „kosovska carina”. Šef beogradskog tima Boris  Stefanović smatra da to ne predstavlja apsolutno nijedan element priznanja suvereniteta i državnosti Kosova te da će u narednih nekoliko dana biti ukinut  nelegalni trgovinski embargo Prištine. S druge strane,  kosovski analitičari i političari ocjenjuju da je riječ o  postepenom priznaju nezavisnosti Kosova i da je prihvaćanjem dogovora o pečatu Srbija priznala važan element kosovske državnosti.