Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ovčarima prijava štete prekomplicirana

Autor: Josip Portada

04.09.2012. 22:00
Ovčarima prijava štete prekomplicirana

Foto: Josip PORTADA



Mnogi ovčari nisu prijavili štetu, a nisam ni ja. Odustao sam kada sam vidio što sve treba ispuniti. Zbog kompliciranih formulara većina ovčara je odustala od prijave štete. U formularima se potpuno nepotrebno nalaze razne šifre, kaže Donadić
Za područje Zadarske županije proglašeno je  stanje elementarne nepogode izazvane sušom, međutim  velika većina ovčara iz Paga  nije prijavila štetu. Ovčari su  ogorčeni jer su formulari za  prijavu štete komplicirani,  dobili su ih prekasno, a uz  prijavu štete traže se popratni dokumenti kao što je vlasnički list koji se ne može  dobiti za nekoliko dana.
Zastarjeli formulari
– Mnogi ovčari nisu prijavili štetu, a nisam ni ja.  Odustao sam kada sam vidio  što sve treba ispuniti. Zbog  kompliciranih formulara  većina ovčara je odustala od  prijave štete. U formularima  se potpuno nepotrebno nalaze razne šifre. Uz prijavu  štete se trebalo predati i vlasnički list, a formulare smo  dobili pet dana prije završetka roka za prijavu. U tako  kratkom vremenu nije se moglo ispuniti formulare i prikupiti potrebne dokumente,  rekao je Ante Donadić, predsjednik ovčarske udruge  „Rogujica” iz Paga.
Donadić smatra kako se  trebalo postupiti drugačije.
– Preuzeli smo formulare  stare petnaest godina. Za ispunjavanje tih formulara potreban je stručni savjet, a za  to nije bilo vremena. Nije mi  jasno zbog čega nam nisu  dali formulare u kojima je  trebalo ispuniti osnovne podatke o prijavitelju štete i  šteti, bez cijelog niza šifri.  Županiji bi trebao biti važan  razvoj ovčarstva i ostanak  mladih na otoku, a to znači  da naknada štete nije samo  pomoć nego nešto što se radi  u općem interesu, rekao je  Donadić.
Ovčari kažu kako su formulari očito zastarjeli jer se  na njima, uz niz drugih pojedinosti, traži JMBG, a  JMBG se više ne koristi u  takvim dokumentima. U formularima se ne spominje  OIB. Većina ovčara je formulare dobila u ponedjeljak  3. rujna, a rok za predaju je  bila srijeda 5. rujna. U tako  kratkom vremenu nije se moglo ništa napraviti. Paški  ovčari ostat će prikraćeni za  nadoknadu štete koja im je  trebala pripasti jer je  šteta uzrokovana  sušom izuzetno velika. Na pašnjacima nema trave, a bunare i  cisterne na pašnjacima ovčari pune vodom iz vodovoda koja  je skupa.
Žedna stada
– U prvih mjesec dana prehranjivanja  ovaca potrošio sam  kamion sijena. To mi  se nikada prije nije  dogodilo. U zakup  sam uzeo nekoliko livada kako bih kosio  travu za dohranjivanje ovaca, ali ove godine ni na livadama nema  trave. Štete od suše su prevelike, rekao je Donadić.
Paška ovca dnevno popije  pet litara vode i pojede kilogram hrane. Na Pagu ima  oko 30.000 ovaca kojima je  dnevno potrebno 150.000 litara vode i 30 tona hrane. Na  pašnjacima mjesecima nema  trave ni vode i ovce treba  dohranjivati i napajati.  Ovčar koji ima stado od pedeset ovaca morao bi svakog  dana na pašnjak donositi  250 litara vode. Međutim,  donosi se više jer zbog  vrućine voda brzo isparava.  Za dohranjivanje ovaca koristi se sijeno i kukuruz. Sijeno je poskupjelo, a prodavači kukuruza još nisu stigli na Pag. Ovčari su uvjereni  kako će i kukuruz poskupjeti. Ovčaru koji ima stado  od pedeset ovaca trebalo bi  najmanje 50.000 kuna za saniranje štete, ali takvim naknadama štete se nitko ne nada.
– Ovčarima je teško zbog  šteta koje su već imali, ali  štete će se umnožavati jer je  sijeno za dohranjivanje ovaca poskupjelo, a ovcama je  potrebna velika količina vode. Da su formulari bili jednostavniji, svi bi ovčari prijavili štetu jer je u ovako  teškoj situaciji svima potrebna pomoć. Trebalo je imati  više razumijevanja za probleme ovčara, zaključio je  Donadić.