Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tužiteljstvo ne vjeruje u bolest Horvatinčića

Autor: Zorana Deljanin

04.09.2012. 22:00
Tužiteljstvo ne vjeruje u bolest Horvatinčića


Horvatinčićeva obrana traži medicinsko vještačenje tvrdeći da mu je dijagnosticirana vazovagalna sinkopa
Obrana Tomislava Horvatinčića zatražila je na današnjem ročištu provođenje sudsko medicinskog vještačenja poduzetnikova zdravlja navodeći da mu je dijagnosticirana vazovagalna sinkopa koja uzrokuje iznenadne nesvjestice. Takav potez uslijedio je dan nakon svjedočenja Horvatinčićeve djevojke Anice Dilber koja je kazala da prije pomorske nesreće nije znala da Horvatinčić ima ikakvu dijagnozu osim alergije, te da ga je često bolila glava. No, tvrdi da mu je netom prije negoli je gliserom naletio na talijansku jedrilicu klonula glava, a iznijela je i da su mu naknadno liječnici otkrili sinkopu.
Odugovlačenje postupka
Dokazivanjem lošeg zdravstvenog stanja obrana će pokušati ublažiti kaznenu odgovornost Horvatinčića za tešku pomorsku nesreću koju je uzrokovao 16. kolovoza 2011. godine kada je vozeći neregistrirani gliser u punoj brzini naletio na jedrilicu te prešao preko nje i talijanskih supružnika Francesca Salpietra i Marinellde Patelle na mjestu ih usmrtivši. Tužiteljstvo se tomu usprotivilo tvrdeći da je cilj obrane odugovlačenje postupka i izbjegavanje kaznene odgovornosti.
– Optuženi ni u jednom trenutku na dan i nakon nesreće nije govorio o tome, već se to traži nakon svjedočenja njegove djevojke koja je pristrana, upozorili su.
Sud će se o zahtjevu za vještačenjem naknadno odlučiti. Danas je na Županijskom sudu u Šibeniku ispitano pet svjedoka među kojima dvoje zaposlenika poduzetnikove Hoto grupe te trojica svjedoka koji su radili na sanaciji Horvatinčićeva glisera.
Martina Verf, zadužena na odnose s javnošću u Hoto grupi, rekla je da je napisala priopćenje za javnost u kojemu je u Horvatinčićevo ime kao uzrok nesreće navedeno zakazivanje autopilota.
Vajagić diktirao
– Nisam razgovarala s Horvatinčićem, a ne znam ni na temelju čega je sastavljena izjava novinarima, budući da sam ja samo uobličila tekst koji mi je moj šef Miroslav Vajagić izdiktirao, kazala je Verf.
Željko Bekina, odvjetnik Horvatinčićeve tvrtke, posvjedočio je da se čuo s njim nakon nesreće i da mu je Horvatinčić rekao samo da je imao pomorsku nesreću i da “ništa nije mogao napraviti”.
Djelatnici tvrtke Navigator koji su radili na sanaciji i tegljenju Horvatinčićeva glisera ponovili su već odranije poznate činjenice da je gliser bio oštećen u prednjem dijelu, a jedan je naveo da je na propeleru ostao komad konopca i jedra što potvrđuje da je gliser prešao preko jedrilice.