Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U rujnu dolaze majke s djecom koja su gola i bosa

Autor: Teuta Babajko Jamičić

04.09.2012. 22:00
U rujnu dolaze majke s djecom koja su gola i bosa

Foto: Vedran SITNICA



Mala kuća, koja može primiti 11 osoba, uvijek je puna. Vjerujem da je i dvostruko veća da bi bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Rujan u Maloj kući posebno je težak jer dolaze majke s djecom, koja su praktički gola i bosa, a trebaju krenuti u školu, kaže Gordana Markulin Ježina
Zadarska Mala  kuća, sklonište za žrtve nasilja u obitelji, koja je otvorena prije više od pet godina, jesen dočekuje ispunjena do posljednjeg mjesta.  Rujan je, kako tvrdi Gordana Markulin Ježina, koordinatorica Male kuće iz zadarske Udruge za pomoć  ženi i djetetu “Duga”, uvijek  jako težak mjesec jer u sklonište stižu majke s djecom,  koju treba obući i opremiti  za školu.
– Mala kuća, koja može  primiti 11 osoba, uvijek je  puna. Vjerujem da je i dvostruko veća da bi bila ispunjena do posljednjeg  mjesta. Rujan u Maloj kući  posebno je težak jer dolaze  majke s djecom, koja su  praktički gola i bosa, a trebaju krenuti u školu. Tu  djecu treba obući i opremiti  za školu, što mnogo stoji,  kaže Gordana Markulin  Ježina, dodajući da glavarina u iznosu od 3.200 kuna,  koju daje resorno ministarstvo nije ni približno dovoljna da se pokriju troškovi, koji u rujnu uvijek porastu.
Malu kuću financijski podržava Grad Zadar i Zadarska županija. Prema riječima Markulin Ježine,  Grad Zadar je ove godine za  Malu kuću izdvojio 400 tisuća kuna.
– Teška su vremena, zahvalni smo svima koji podržavaju rad Male kuće.  Naše projekte redovito kandidiramo za pretpristupne  fondove Europske Unije, no  jako teško se probiti. Da je  novca, svakako bi išli na  proširenje Male kuće jer su  postojeći kapaciteti premali,  tako da ne možemo primiti  sve žrtve nasilja koje nam se  javljaju i traže pomoć i sklonište, kaže Markulin Ježina,  zaključujući da je broj žrtava obiteljskog nasilja veći od  kapaciteta koje ima zadarska Mala kuća.