Žrtve pokolja umirale danima

Slika korisnika admin
Bacin

Moguće je da  su neki Hrvati likvidirani  1991. u masovnom pokolju kod Baćina u mukama umirali i nekoliko  dana, jedan je od zaključaka vještaka koji su  1997. radili na ekshumaciji mrtvih tijela iz jedne  od najvećih masovnih  grobnica u Hrvatskoj.  Vještaci su danas na  suđenju devetorici Srba  optuženih za taj zločin,  prenosili svoje zaključke s  pregleda posmrtnih ostataka i identifikacije žrtava.

Ova jeziva mogućnost  da su neki likvidirani  umirali u mukama danima, prvo je proizašla iz  iskaza svjedoka s druge,  bosanske, strane rijeke  Une koji su rekli da su  danima čuli vapaje s hrvatske obale. Iz iskaza  ranijih svjedoka i sa  srpske strane saznalo se  da su tijela najmnje 56  ubijenih, Srbi nakon likvidacije ostavili na mjestu  zločina a neke pobacali u  Unu. Tek nekoliko dana  kasnije kad su se i njihovi  počeli buniti zbog  strašnog smrada poslali  su bager. I to zakopavanje  je bilo "tek tako" i leševi  su samo nagurani u plitku  jamu potvrdili su svjedoci  govoreći da su i Srbi zaobilazili to područje jer su  iz zemlje virili ljudski udovi i dijelovi tijela.

I vještaci su danas potvrdili da su žrtve bile zakopane plitko i nagurani  bagerom jedni preko drugih kao da se radi o lutkama. Zato je ekshumacija i identifikacija bila  jako teška. Za neka tijela  su nađeni samo dijelovi  kostura, primjerice za neke samo donji, a za druge  gornji dio trupa, bilo je  odvojenih glava i slično.  Zbog toga dio žrtava ni do  danas nije identificiran.   Neka su trupla bila pokrivena samo mahovinom.  Masovna grobnica je otkrivena tek nakon Oluje i  šest godina nakon zločina,  i to po informacijama iz  BiH. Dotad su se žrtve  vodile kao nestale, a Srbi  su tvrdili da su odvedeni u  razmjenu.

Zbog raspadanje mekih  tkiva načini usmrćenja su  se mogli pretpostaviti tek  po tragovima na kostima i  lubanji. Zbog toga su  vještaci svoje zaključke o  uzrocima smrti za mnoge  žrtve iznijeli uz ograde da  nemaju sve parametre.  Suđenje će se nastaviti od  5. studenoga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno