Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Broj turista i noćenja u porastu

Autor: Damir Maričić

04.09.2013. 22:00
Broj turista i noćenja u porastu

Foto: PIXELL



Državni zavod za statistiku potvrdio je, štoviše i uvećao, prve preliminarne podatke sustava turističkih zajednica o posjetu i noćenjima turista, utvrdivši da je turista i noćenja u sedam mjeseci ove godine bilo 3,5 posto, odnosno 3,1 posto više. U prethodno osporavanom srpnju u turističkim, komercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj boravilo 1,2 posto više turista, koji su ostvarili 1,8 posto više noćenja nego srpnju prošle godine.
 Podaci Državnog zavoda za statistiku jedini su koji imaju status “službene istine”, za razliku podataka koje HTZ objavljuje, a prikuplja kroz sustav turističkih zajednica, koji su preliminarni i okvirni.
U sustavu turističkih zajednica upravo zbrajaju brojke za kolovoz, a državni statističari svoje podatke objavili su za srpanj i sedam mjeseci u ovoj godini.
Ovi su podatke posebno čekani zbog podignutih glasova u srpnju o lošoj turističkoj sezoni, koji su potom istina utihnuli. Kampanja sukobljavanja oko turizma, HTZ-a i Ministarstva prebačena je potom u neke druge vode.
1,2% više turista i 2,2% noćenja u srpnju
Po prvim rezultatima DZS-a u srpnju je u Hrvatskoj bilo 1,2 posto više stranih turista i 2,2 posto više njihovih noćenja nego u srpnju prošle godine.
Prethodno je kroz sustav turističkih zajednica kazano da je porast bio jedan posto i u dolascima i u noćenjima u odnosu na srpanj prošle godine. Dakle, ovi pokazatelji su bolji.
Među strancima najveći udjel u noćenjima u srpnju – 17 posto imali su Nijemci, a potom Slovenci s udjelom od 13,6 posto i Česi s udjelom od 9,4 posto.
Porast dolazaka i noćenja stranih turista bilježi državna statistika i u prvih sedam mjeseci u ovoj godini – u dolascima porast za 4,2 posto, a u noćenjima za 3,7 posto u odnosu na razdoblje siječanj – srpanj prošle godine.
Domaća kriza
Po prvim podacima DZS-a, u prvih sedam mjeseci domaćih je gostiju bilo 0,6 posto manje, a ostvarili su i 3,5 posto manje noćenja nego u istom razdoblju lani. Kod pokazatelja turističkih zajednica ti su podaci drastično gori, odnosno konstatirano je da su domaći u krizi, koja pritišće zemlju, očekivano ostvarili pad od 5,7 posto u dolascima i 10,3 posto u noćenjima.
Po državnoj statistici u srpnju domaći turisti bilježe blagi rast dolazaka, za 0,7 posto u odnosu na srpanj prošle godine, ali njihovih je noćenja i nadalje bilo manje, u srpnju ove 3,7 posto manje nego u srpnju prošle godine.
 Razlike, ovdje drastičnije izražene, kod domaćih turista u državnoj statistici i brojenju kroz turističke zajednice očekivani su.
Podaci Državnog zavoda za statistiku odnose se na turističke dolaske i noćenja u komercijalnim smještajnim objektima. Državna statistika u njih ne ubraja nautičare. Moramo reći da ih do kraja ne pobroji niti statistika koju prikuplja sustav turističkih zajednica, već prikazuje goste i noćenja na čarter plovilima, ne dakle i u plovilima vlasnika. Ključno je, također da državna statistika vodi odvojeno promet u tzv. nekomercijalnom turizmu – u što računa vikendice, kuće za odmor, apartmane i stanove. Njih sustav TZ-a broji. Zbog toga je pad prikazan kroz sustav TZ-a za domaće turiste bitno veći od onog prikazanog u državnoj statistici.
Razlike metodologija
Važno je reći da se podaci Državnog zavoda za turizam uzimaju kao jedan od dva ključna elementa na osnovi kojih naknadno Hrvatska narodna banka iskazuje prihode od turizma. Naime, umnažaju se ovi statistički podaci s anketnim podacima o prosječnoj potrošnji.
Realno, s obzirom na to da je značajan dio onog što državna statistika tretira kao nekomercijalni turizam itekako komercijalan, valja ocijeniti da su prihodi od turizma veći nego ih službeno vodimo, no o tom potom.
krajem ovog tjedna Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica objavit će svoje preliminarne podatke za kolovoz i osam mjeseci u ovoj godini. Iako se i ove godine, već nekoliko u nizu, najavljuje iznimno dobar rujan, pa i dio listopada, ipak će s tim brojkama biti apsolvirano više od 85 posto hrvatskog turizma. Tada će se moći davati sudovi o sezoni.