Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Cica majčino mlijeko 45 dana, a piza manje od 15 kila

Autor: Ante Vidović

04.09.2013. 22:00
Cica majčino mlijeko 45 dana, a piza manje od 15 kila

Foto: Arif SITNICA



Do kraja rujna održat će se sjednica Povjerenstva za registraciju oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla poljoprivredno prehrambenih proizvoda pri Ministarstvu poljoprivrede. Na sjednici bi trebala biti donesena odluka da se paškoj janjetini dodjeljuje oznaka izvornosti.
Tu informaciju objavila je mr. sc. Dubravka Živoder, načelnica Odjel za tržište i marketing poljoprivrednih proizvoda na prezentaciji projekta zaštita izvornosti paške janjetine održanoj prvog dana Međunarodnog sajma inovacija, ekoideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji održanom u Biogradu na Moru. Zahtjev za zaštitu izvornosti pokrenula je udruga uzgajivača paške ovce Rogujica, registrirana u gradu Pagu. Zaštita izvornost na nacionalnoj razini preduvjet je da se paška janjetina zaštiti na razini Europske unije.
Iz Rogujice je zahtjev za zaštitu paške janjetine u Ministarstvo poljoprivrede predan 20. lipnja, o kojem su se pozitivno očitovali svi članovi tročlanog povjerenstva. Sada povjerenstvo treba utvrditi da zahtjev udovoljava uvjetima pozitivnih pravnih propisa. Od trenutka objave informacije počinje teći rok za prigovor i nakon njegova isteka, ako ne bude prigovora, dolazi do registracije oznake u Hrvatskoj. Nakon toga Udruga rok ima od godinu dana da putem Ministarstva poljoprivrede podnese Zahtjev za registraciju na razini Europske unije.
– O paškoj janjetini govori se stoljećima, ali sada će ona prvi puta biti zaštićena pismeno, kaže tajnik Udruge Rogujica Ante Čemeljić.
Njegove riječ potvrđuje i podataka da se u literaturi 1870. godina navodi kao presudna godina za nastanak genotipa paške ovce. Ona je ustvari križanac između autohtonih otočnih pramenki i uvezenih merino ovnova.
Magistrica Živoder je u Biogradu navela minimalne zahtjevi koji moraju biti ispunjeni u proizvodnji paške janjetine. Paška janjetina specifičnog je okusa i mirisa zbog specifičnog mediteranskog ambijenta u kojemu obitavaju ovce i janjad, a osobito zbog hrane koju konzumiraju.
– Paška janjad namijenjena proizvodnji paške janjetine pri klanju ne smije biti starija od 45 dana ni teža od 15 kilograma, a masa klaonički obrađenog trupa mora biti u rasponu od 4 do 9 kg. U proizvodnji paške janjetine nema klasičnog odbića i hranidbe (tova) janjadi na pašnjaku i/ili tovilištu, što je česta praksa u tehnologiji proizvodnje janjećeg mesa. Cijelo vrijeme, od janjenja do klanja, janjad zajedno s ovcama boravi na pašnjaku i siše mlijeko dok je konzumacija voluminozne krme vrlo mala, rekla je Živoder.