Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gledatelji su gladni kvalitetnoga domaćeg dramskog programa

Autor: Ivana Jurišić

04.09.2013. 22:00
Gledatelji su gladni kvalitetnoga domaćeg dramskog programa

Foto: Zvonko KUCELIN



Treći program HRT-a će se i dalje fokusirati na arhivi i klasičnim filmovima, ali će od 16. rujna imati više vlastito produciranih emisija
16. rujna HRT starta s novom jesenskom shemom. O promjenama na Trećem programu HRT-a razgovarali smo s Deanom Šošom, glavnim urednikom Trećeg programa koji je u Zadru boravio kao član žirija Avvantura Film Forum Zadar festivala.
Treći program HTV-a se od početka svog prikazivanja u rujnu prošle godine profilirao kao program koji se uglavnom oslanja na reprize, što starih filmova što emisija iz arhive HRT-a.
– I dalje ćemo program fokusirati na našoj arhivi i klasičnim filmovima, ali od 16. rujna trebali bismo imati više svojih produciranih emisija. Pred nama je prva jesen koju smo mogli duže pripremati i nastojali smo pokrenuti što je više vlastitih emisija.
Nedjeljom navečer kreće emisija “Treća povijest”, prva takva nakon puno godina na HTV-u, u kojoj bismo na zanimljiv, intrigantan i duhovit način govorili o raznim povijesnim fenomenima, nakon čega ide film koji će svojom temom biti vezan na emisiju.
Krećemo s emisijom “Emisija” koja je išla i prošle sezone, ali ove sezone s novim imenom, još ne znamo kojim. Bit će podijeljena na četiri različita dana, svaki dan bit će obrađene različite teme.
Utorkom bismo trebali krenuti s emisijom još uvijek radnog naziva “Izgubljena večer” u kojoj bismo obrađivali goruću temu iz kultute toga tjedan. Srijedom je na rasporedu intervju tjedna, četvrtkom emisija o znanosti koja će se zvati “Treće element”. Nastavljamo i s kazališnom emisijom “Međučin” u okviru koje će biti prikazane kazališne predstave.
Izgleda kao da se sva kultura preselila na Treći program?
– Gledajući planirani program svakako se čini tako. Još više jer krećemo s novim projektom “Dobro jutro, kultura” u kojoj ćemo rezimirati sva zbivanja u kulturi, ne samo u Zagrebu, već i u svim središtima u Hrvatskoj, a koji će se emitirati nedjeljom.
Što je s klasičnim filmovima i serijama koje su postale zaštitno lice Trećeg?
– Prvog dana nove sheme krećemo s ciklusom filmova režisera Prestona Sturgesa i prikazat ćemo gotovo sve njegove filmove. Riječ je o ciklusu koji će ići ponedjeljkom do studenoga. Utorkom su na rasporedu filmovi klasičnoga ruskog redatelja Georgija Kozinceva. Jako sam ponosan na taj ciklus jer većina njegovih filmova nikad nije prikazana u Hrvatskoj, a riječ je o redatelju čija se karijera proteže kroz šest desetljeća – od dvadesetih do sedamdesetih. Nastavljamo i s ciklusom film noira. Cilj nam je u sljedećih deset godina prikazati sve noir filmove ikad snimljene u Americi. Na repertoaru će se naći i Hitchock, kao i neki drugi klasični autori.
Iako je treći program dobar njegova gledanost je daleko od idealne. Što kažete na prigovore ljudi koji smatraju da je glupo trošiti novac na program koji gleda svaki stoti Hrvat?
– Svi oni koji misle da ne treba novac trošiti na stvari koje ne gleda puno ljudi, jednako tako mogu pitati zbog čega se u Zagrebu financira HNK, zbog čega se bilo gdje na svijetu financira opera. Tu govorimo o desecima milijuna kuna za nešto što realno prati manje od jedan posto ljudi. Ako treći program ima share od jedan posto mi govorimo o nekih 40 tisuća ljudi. To je puno više nego što tijekom tjedna ode na sve utakmice HNL-a pa država svejedno oprašta dugove nogometnim klubovima. Nemoguće je da treći program ima veliku gledanosti. S naslovima Bressona, Sergeia Eisensteina i drugih ne možemo se natjecati s turskom sapunicom čija gledanost dostiže trideset posto, ali to ne znači da bi televizija trebala prikazivati samo sapunice, jer one postižu veliku gledanost.