Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HGSS spasio dvojicu francuskih penjača s Anića kuka

Autor: Suzana Bandić

04.09.2013. 22:00
HGSS spasio dvojicu francuskih penjača s Anića kuka


– Sinoć u 20.26 sati zaprimljena je dojava da su dvoje francuskih alpinista u dobi od 34 i 35 godina zbog nedostatka svjetla ostali u stijeni Anića Kuka u smjeru Forma Viva. Spasioci su ubrzo stupili u kontakt s penjačima i spustili ih na sigurno


Najatraktivnija destinacija ljubitelja alpinizma, Anića kuk u Nacionalnom parku Paklenica, u noći sa srijede na četvrtak zarobila je dvoje francuskih alpinista. No sve je završilo sretnim spuštanjem na sigurno u čemu su im pomogli zadarski gorski spasioci.
Francuski penjači ostali su zarobljeni na stijeni jer nisu imali adekvatnu rasvjetu kod sebe, a osim toga, nisu bili ni adekvatno odjeveni pa su do dolaska pomoći prilično promrzli.
– Sinoć u 20.26 sati zaprimljena je dojava da su dvoje francuskih alpinista u dobi od 34 i 35 godina zbog nedostatka svjetla ostali u stijeni Anića Kuka u smjeru Forma Viva. Spasioci su ubrzo stupili u kontakt s penjačima i zaputili se u podnožje stijene. Ubrzo su ih locirali pri samom vrhu smjera nakon čega su se uputili na vrh stijene i nakon kraćeg vremena spustili do naveze, osigurali im rasvjetu te pripremili siguran izlaz iz smjera uz pomoć fiksiranih užeta, izvijestili su iz HGSS-a.
Budući da je noć ove ljubitelje penjanja zatekla nespremne, u neadekvatnoj odjeći, zbog čega su gotovo promrzli, hageeseeovci su im, kažu, dali prikladnu odjeću i vodu. Nakon kraćeg odmora zajedno su krenuli prema podnožju stijene, a potom do parkirališta u Velikoj Paklenici.
Akcija, u kojoj su sudjelovali tri člana HGSS Zadar i jedan iz HGSS Rijeka završila je u četvrtak u 3.27 sati.