Marte Meo - prirodne vrijednosti u radu s djecom

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

U Zavičajnom muzeju Novigrad jučer je započeo trodnevni stručni skup, napredno usavršavanje Marte Meo metode koja se  temelji na prirodnim vrijednostima u radu s djecom.

Novigradski skup vode najpriznatije Marte Meo stručnjakinje, prvenstveno sama autorica metode, Maria Aarts iz Nizozemske, kao i edukatorice-supervizorice Marijina sestra Josje Aaarts iz Nizozemske i Therese  Niklaus Loosli iz Švicarske. Tridesetak Marte Meo terapeuta i praktičara  iz cijele Hrvatske  iz prve će ruke doznati sve što ih zanima  o metodi koju primjenjuju u radu s djecom, najčešće s onom koja imaju  poteškoće u razvoju.

Polaznike usavršavanja je na svečanom otvorenju pozdravio Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad koji ih je upoznao s ovim malim ribarskim mjestom te im poželio dobrodošlicu. Domaći KUD Fortica i pjevačka skupina Lancana uveličali su svečano otvorenje izvedbom kola  "Hej Novigrade, misto pokraj vode".

Stručni skup su organizirale Akademija za razvojnu rehabilitaciju i  Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj. Organizatorice Slavica Jelić,  ravnateljica Centra Slava Raškaj koja je podrijetlom iz Novigrada i dr. sc.  Vlatka Mejaški Bošnjak, predsjednica Akademije za razvojnu rehabilitaciju srdačno su pozdravile sve sudionike i istaknute goste te predstavile  rad svojih ustanova.

Na skupu sudjeluju i Marinka Bakula - Anđelić iz Odjela za zaštitu osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Silvija Philips Reichherzer, Marte Meo  supervizorica, Vesna Penjalov, ravnateljica Dječjeg vrtića za djecu s poteškoćama u razvoju Latica Zadar, Harold Pece, koordinator za Zadarsku  županiju na projektu Cjeloživotno slušanje koji provodi Centar Slava  Raškaj, kao i gosti iz Latvije kod kojih su partneri na projektu bili na studijskom putovanju.

- U okviru projekta Cjeloživotno slušanje, kao i na Marte Meo seminarima uspostavljena je jaka 'osovina Zagreb-Zadar-Novigrad'. Nadam se  da će se ta suradnja nastaviti i biti još bolja i jača te da će Novigrad ostati  upisan na Marte Meo karti svijeta, rekao je Harold Pece, inače djelatnik  Ureda državne uprave Zadarske županije.

Marinka Bakula - Anđelić iz Grada Zagreba je kazala da je ovaj skup  povijesni trenutak za ovo područje rada, kao i za ovo područje u geografskom smislu.

- Tu smo da razvijemo ovo mjesto kao nacionalno, regionalno, ali i europsko središte Marte Meo usavršavanja, kazala je Bakula - Anđelić.

Maria Aaarts, koja je razvila Marte Meo metodu, istaknula je da je  oduševljena s organizacijom te da ona počiva na vlastitim snagama, a to  je upravo jedno od Marte Meo načela.

Masterclass Marte Meo metode traje do sutra navečer. Održava se u  Vlatkovića dvorima, a teme s kojima će se baviti su Marte Meo - interakcijska analiza, KADA, ŠTO, ZAŠTO???, Marte Meo - prijenos informacija,  Marte Meo u radu s djecom u školi, u radu s učenicima srednje škole, u  radu s učiteljima, u radu s djecom koja imaju psihički bolesne roditelje,  u radu s roditeljima i u radu s djecom i mladima s višestrukim  teškoćama. Prikaz rada Marte Meo terapeuta i praktičara iznijet će se na  primjerima Centra Šubićevac Šibenik, DV Latica Zadar, Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitacju "Dr. Mirlosav Zotović" Banja Luka i Poliklinike "Zlatni cekin" Slavonski Brod.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno