Prodavači magle i krivnje

Slika korisnika admin

Vijest o rastu industrijske proizvodnje odmah je sustigla ona o padukonkurentnosti prema izvješću Svjetskog gospodarskog foruma, a dogodiose u srpnju i pad potrošnje dok je po vladajuće još uvijek zvučan ipolitički bolan podatak o padu BDP-a jedanaesto tromjesečje zaredom.Istodobno umjesto prave i stvarne investicijske priče, mijenja se zakon ostrateškim investicijama, industrijska strategija se šalje na doradu jer sepremišlja kako pozicionirati prehrambenu i drvoprerađivačku industriju.Da čovjek ne povjeruje ili da povjeruje Karamarku?!

HDZ, naime, može samo likovati nad konfuznim potezima Vlade i nemora činiti ništa nego ponavljati kako je u pravu kada kritiziranesposobnu Vladu koja, kako reče šef te stranke, nema investicije,projekte, viziju, a onda doda „niti ljubavi za ovu zemlju". S obzirom nabrojna ekonomska posrtanja, lutanja i padove gospodarskih pokazatelja,ovaj emocionalni stav prema domovini potpuno je suvišan, no Karamarkonije odolio. Ide mu na ruku i riječ suda o Željku Sabi, nekadašnjem SDP- ovom gradonačelniku Vukovara zbog podmićivanja HDZ-ove vijećnice pa"grmi" kako je upravo HDZ započeo borbu protiv političke korupcije, a zasve loše što se događa upolitici i gospodarstvu kriv je SDP. HDZ zna - znakako izaći iz krize, kako graditi društvo tolerancije i bez političke i inekorupcije, zna sve. Koliko je tu jasnih i dorađenih projekata, planova iodlučnosti, a koliko uvijek prisutne političke magle, moći će ova opcija,nastavi li Kukuriku i dalje kukati prekriženih ruku, pokazati kada dobijeizbore. S druge strane, vladajući bacaju drvlje i kamenje upravo na HDZkoji se, unatoč početnom obećanju premijera Milanovića kako neće krivitiprethodnike, prometnuo gotovo u glavnoga krivca za sve što se nijedogodilo, a bilo se obećalo. Stanje koje je zatečeno, svako malo ponavljanetko od vladajućih, bilo je puno teže nego što su očekivali, kao da ganisu mogli bolje snimiti ako su se tada pripremali na preuzimanje vlasti?!Je li Hrvatska upala u klopku prodavača političke magle koji se od svegaipak najviše bave „preprodavanjem" krivnje onima drugima?

Iz tih političkih srazova dviju najjačih političkih opcija ne rađa se nekajasnija gospodarska vizija jednih ili drugih, a upravo to građani žele prijesvega i više od svega. Jer nakon šest godina recesije više im i nije bitnotko je više kriv, žele bolji život.

Dok je Hrvatska na 77. mjestu po konkurentnosti među 144 zemlje igora od Ruande, teško da će u nju zalutati investicije, a dok njih nema,nema ni zapošljavanja ni rasta potrošnje, ni rasta BDP-a. To, naime,znaju i ptice na grani, no kada su konkretni pomaci u pitanju i priprematla za rast investicija, to kao da nitko ne zna. Ponavlja se tu u posljednjevrijeme još jedna maglovita fraza - „strukturne reforme". No, te reformenikako da uhvate vrijeme kada su daleko svi izbori, uvijek ih se političkiodgađa u strahu od glasačke odmazde. Kao da će se aktualni gospodarskipad nagrađivati?!

Stalno se govori o neučinkoviti javne uprave o višku zaposlenih uadministraciji, o prekobrojnosti općina, pa zar nitko nije sposoban ispreman napraviti ozbiljnu analizu i reformu toga sustava? Stalno jeprisutna ta fama o reformama koje se ne provode dijelom i zbog onogaprotiv čega se grlato bore i vlast i opozicija, zbog političke korupcije, koja,nažalost, u nekim slučajevima (p)ostaje jamstvo osvajanja ili zadržavanjavlasti.

Građani nisu „guske u magli"...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno