Traju radovi na uređenju tvrđave nekadašnjih gospodara Novigrada

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Kamenim stepenicama kroz zelenilo i brzo ste na vrhu  mjesta - na staroj tvrđavi Fortici. Pogled puca na sve strane - na kamene kućice s crvenim krovovima, na rivu, more i brodove, na šumu i vrtove uz Preko, na Masleničke mostove i Velebit...

Iako iz njezinih nekadašnjih obrambenih kula danas rastu stabla, nije  teško zamisliti duh viteških vremena, ratnih previranja, Mlečana i Turaka ili zarobljene austro-ugarske kraljice Elizabete koja je tamo najvjerojatnije i ubijena.

Bogata povijesna pozadina, pogledi s Fortice, kao i pogled na nju samu za Općinu Novigrad su razlozi da se stara "čuvarica" mjesta još bolje turistički i kulturno valorizira.

U sanaciju je u posljednje tri godine uloženo gotovo pola milijuna  kuna, a u ovoj godini je planirano još oko 250.000 kuna. Fortica je promijenila vanjski izgled i sječom borova koji su zaklanjali pogled na nju,  kao i rasvjetom koja noću daje cijelom mjestu pomalo bajkovit izgled.

Izvođač radova je tvrtka Credo-ing građevinarstvo iz Zadra, a stručni  nadzor provodi Donat d.o.o iz Zadar.

Kad sigurnosni uvjeti budu ispunjeni, u planu je i noćni razgled  tvrđave koji bi trebao pridonijeti turističkoj ponudi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno