Goste osvajaju domaćom pašticadom, jelima od smokve, ali i sirovom hranom

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
Dio zadarskih restorana odlikuje se posebnim karakteristikama i baš po tome su prepoznatljivi na restoranskoj karti

Početak jučerašnjeg dana nije izgledao obećavajuće za ugostitelje na zadarskom Poluotoku. No, kiša se relativno brzo smirila, pa s vremenom i stala, a oblačno vrijeme je idealno za sve koji žive od turizma, osobito restorane. Turisti ne idu na kupanje, i vrlo brzo se stvore kolone automobila u smjeru centra grada.

Budući da se ne ide na more, ruča se u restoranima ili, pak, jede pizza cut i šeće gradom. Iako se često čuje fraza kako je Zadar grad pizza cuta, moglo bi se reći da se ipak više radi o floskuli nego o istini. Doduše, Kalelarga i obližnje ulice jesu pune lokala koji nude pizza cutove, no to nije sve što Poluotok nudi. Iako su se navedeni malo pomamili, pa su i cijene išle gore, od početnih deset kuna na dvanaest, pa petnaest, a od ove godine negdje je komad pizze čak i osamnaest kuna - sve je stvar lokacije. Na nekim mjestima pristojan komad pizze može se još uvijek naći po deset kuna. Ipak, čini se kako je stranim turistima svejedno. Posla imaju svi, i tamo gdje je deset kuna i tamo gdje je petnaest.

Traži se autohtono

Za razliku od lokala s pizza cutovima, koji se po ponudi uglavnom ne razlikuju jedni od drugih, kod restorana je sasvim obrnuto. Oni svoje cijene više-manje drže standardnima, no zato se ponuda ipak razlikuje. Doduše ne kod svih, kod jednog dijela je to uobičajeni meni i očito im to ne ometa, tj. smanjuje promet, no dio zadarskih restorana odlikuje se posebnim karakteristikama i baš po tome su prepoznatljivi na restoranskoj karti.

 Konoba Skoblar Zadranima je tradicionalno mjesto okupljanja na marende. No, osim dnevnih menija, Skoblar ima i prepoznatljiv meni.

- Naš meni je, s jedne strane, prepoznatljiv, od dnevnih jela do karte. Kao specijalitet nudimo maneštrun, te pašticadu s domaćim njokima. Ljeti imamo više stranih gostiju koji prepoznaju naše specijalitete, pašticadu koja je najprodavanija, ali i maneštrun, kazao nam je Joso Skoblar. Dodaje kako imaju dosta finih predjela, od salate od hobotnice, paštete od tune ili pak slanih inćuna, što su sve autohtoni proizvodi. Gosti im se, kaže, često vraćaju, a uz navedeno ide im dosta ribljih ražnjića, kao i jela s grila, poput tune ili steaka.

Punu terasu zatekli smo i ispred restorana Pet bunara, velikim dijelom stranih gostiju, no i onih domaćih koji su naučili na njihovu ponudu.

- Naša prepoznatljiva ponuda su jela sa smokvama koja nudimo kroz cijelu godinu. Tu su sva jela, od predjela, glavnih jela do deserta. I sve to je jako dobro prepoznato. Kod nas, pak, nema frigane hrane, nemamo ćevapa, a ne spremamo ni pizzu, kaže nam Vlado Babac, vlasnik restorana Pet bunara. Ističe kako se konstantno mijenjaju, primjerice prije tri- četiri godine nije nitko nudio orzo ili čičvardu, a nakon njih su i drugi počeli to stavljati u svoju ponudu.

Drukčiji od drugih

A jedan od definitivno najprepoznatljivijih restorana je Bruschetta, vlasnika Bože Vedrića. Njega smo zatekli u velikoj gužvi, no izdvojio je pokoju minutu kako bi nam kazao kako navala gostiju ne jenjava. Bruschettu definitivno karakteriziraju upravo bruschette, no to, naravno, nije sve.

- Imamo bruschette, razne vrste, od tartufa, šparoga, pršuta... I to je ono po čemu smo prepoznatljivi, ali imamo i finih ribljih filea, te raznih zanimljivih pašti. Naša ponuda je prepoznata, tako da imamo stalne domaće goste, no isto tako, zahvaljujući preporukama, velik broj stranaca. Znaju za našu ponudu, čuju preporuku i dolaze kod nas, kazao nam je Vedrić.

Da restorateri prepoznaju koliko je važno u šumi ponude razlikovati se od drugih, pa makar u detaljima, svjedoči i činjenica da primjerice od ove sezone restoran Pašta&svašta nudi halal jela za koja ima i strogi halal certifikat, dok primjerice Garden u partnerstvu s "Art of raw", nudi sirova jela, pripremljena bez kuhanja i od samo svježih sastojaka.

 

 

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno