NP Paklenica: U rujnu i listopadu očekuje se više od 25 tisuća posjetitelja

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
NP Paklenica naviše posjećuju Nijemci, a bilježi se porast broja gostiju iz Francuske

U Nacionalnom parku Paklenica sezona  još traje, a broj posjetitelja u odnosu na prošlu godinu je manji. Još je daleko govoriti o konkretnim brojkama, kako je pojasnila Dragica Jović, voditeljica službe prezentacije u Parku, ali u odnosu na prošlu godinu posjetitelja je nešto manje.

Gosti Paklenice 85 posto stranci

- Lani smo imali rekordnu sezonu s više od 80 tisuća posjetitelja. Tome  je pridonijelo kišno ljeto. Ove godine, posebice u srpnju, vrućine su bile  nesnosne i boravak u Parku više je bio mučenje nego uživancija, a što je  u konačnici i rezultiralo manjim brojem posjeta, rekla je Jović.

Usporedivši dnevni prosjek posjeta u kolovozu prošle godine kada je  bilo više od 1.000 posjetitelja dnevno, u istom mjesecu ove godine, dnevni prosjek je bio 950.

Ipak, nadaju se kako će rujan i listopad biti dobri jer statistike govore  kako u ta dva mjeseca Nacionalni park Paklenicu posjeti više od 25 tisuća  gostiju.

Stoga bi, krajem godine kada se sve zbroji, ukupna sezona bila lošija  samo za pokoji postotak u odnosu na prošlogodišnju.

Nacionalni park Paklenicu u puno većem broju posjećuju stranci, i to  čak 85 posto njih, a prednjače Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Česi, Slovaci, Poljaci, a ove godine evidentiran je i porast gostiju iz Francuske.

- U ukupnom broju dolazaka 35 posto čine penjači. Stoga radimo na  poboljšanju stanja na penjalištu, njihovoj sigurnosti, kako bi ovaj segment naše ponude podignuli na najvišu razinu. Stalo nam je da penjalište bude dobro opremljeno i sigurno, priča Jović.

Zalutali u potrazi za hladom

Pješaci, rekreativci u Parku borave od četiri do pet sati dnevno, pa čak i  cijeli dan, a uglavnom se glavnom stazom uspinju do Doma, posjete Manitu peć. Ipak, nerijetko ima i onih koji skrenu s puta, pa se u potragu  uključuju pripadnici GSS-a koji dežuraju u Nacionalnom parku.

- Sve su staze u rasponu od 150 kilometara i više obilježene, ali dogodi  se ipak da se ljudi izgube. Problem je tada ako su krenuli u obilazak Parka nepripremljeni, u neadekvatnoj obući, odjeći, bez vode. Mi ih upozoravamo, imamo i pravila, letak na kojem piše što treba ponijeti kada se  ide u planinu, čak je u Parku postavljen i znak kako je potrebno imati  čvrstu obuću, ali i to je, izgleda nedovoljno. Pojedinci shvate olako upute  ili ih se ne pridržavaju, pojasnila je Jović, prisjetivši se nedavnog slučaja  kada su u Paklenici zalutali gosti iz Francuske, otac i troje djece, koji su  neadekvatno obučeni došli na Paklenicu.

- Oni su čak sat vremena hoda od staze zalutali u potrazi za hladom,  dodala je Jović.

Srećom, u većini slučajeva sve završi dobro, osim što njihovo spašavanje snose porezni obveznici.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno