Smanjene kvote ostavile nekoliko osmaša bez upisa u srednju školu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
PIXSELL
Smjerovi ekonomist i računalni tehničar u cijelosti su popunjeni već u ljetnom upisnom roku

Službeno je završen jesenski upisni rok u srednjim školama. U većini škola slobodna mjesta popunjena su već na prvom, ljetnom roku, dok je tek u pojedinima ostalo poneko slobodno mjesto no i ona su, obzirom na velik broj prijava putem internet aplikacija, brzo popunjena.

Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredno prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, rekla je kako su za jesenski upisni rok imali tek četiri slobodna mjesta.

- Mjesta je ostalo za zanimanja cvjećar, pomoćni pekar i prehrambeni tehničar i u drugom upisnom krugu uspjeli smo ih popuniti, rekla je Gulan.

Drugi upisni krug u Srednjoj školi kneza Branimira Benkovac za pojedince je bio velika zavrzlama, posljedica čega je jedan neupisani učenik.

Ukinuta zanimanja

Pojašnjenja radi, u ovoj srednjoj školi u ljetnom su upisnom roku imali zanimanja tokar i keramičar, za koje je interes, blago rečeno, bio izuzetno loš. U tokare su se u prvom krugu upisala tek tri učenika, a upisna kvota je bila osam. Još je lošija situacija bila za zanimanje keramičar za koje od osam slobodnih mjesta nije bilo nijednog prijavljenog učenika. Zbog slabog interesa bivših osmaša za ova zanimanja, Ministarstvo je u jesenskom upisnom roku ukinulo upise za tokare i keramičare. Troje upisanih učenika za zanimanje tokar upisani su za zanimanje prodavač, za koje je također bio slab interes u prvom upisnom krugu, dok je u ovom jesenskom interes nadmašio očekivanja.

- Mi iz Srednje škole kneza Branimira Benkovac izražavamo nezadovoljstvo institucijama koje su nakon završenog ljetnog upisnog roka reducirali natječaj i izbacili određene programe koji se nisu popunili u prvom krugu upisa, a ne poštujući pritom da bi natječaj trebao vrijediti i za jesenski upisni rok i tada bi se, vjerojatno popunio, pojasnio je Josip Peran, ravnatelj benkovačke srednje škole.

Učenik bez škole

Iz tog razloga se pojedini učenici nisu upisali u niti jedan obrazovni program, točnije njih četvero. Pojedinci su se uspjeli upisati za zanimanje prodavač za koje se u prvom upisnom krugu prijavilo samo šest zainteresiranih, ali je Ministarstvo odobrilo veću upisnu kvotu zbog većeg interesa.

Trenutno je ostao jedan neupisani učenik kojeg će se nastojati naknadno upisati putem molbe koja je usmjerena na adresu resornog Ministarstva.

Peran naglašava kako u Srednjoj školi kneza Branimira Benkovac nakon drugog upisnog roka nije u cjelosti popunjen opći smjer gimnazije gdje su ostala tri slobodna mjesta.

- Za jesen je za gimnaziju ostalo četiri mjesta. Planirana kvota bila je 24, a upisali smo samo jednog učenika u drugom roku, ukupno njih 21, dodao je Peran.

Od ostalih zanimanja smjerovi ekonomist i računalni tehničar u cijelosti su popunjeni već u ljetnom upisnom roku.

Ukupno je ove pedagoške godine Srednja škola kneza Branimira Benkovac upisala 98 učenika.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU...
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno