Pisme izišle iz škatule

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

"Oj, stani, stani to su Raštančani, bile boje nikog se ne boje...", stihovi su pjesme domaćeg KUD-a Sveti Ivan Glavosjek iz Raštana Donjih uz pratnju harmonikaša Nediljka Gende s kojom je u ovom ravnokotarskom mjestu započela 11. večer folklora i starih običaja "Pisme moje u škatuli stoje".

Manifestaciju koju pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice organizira raštanski KUD otvorio je mali Roko Katuša u društvu s načelnikom Zoranom Pelicarićem.

- Sve što nosite na sebi i sve što nosite u sebi je tradicija i nasljeđe koje su nam ostavili naši stari. To je ono što trebamo govoriti, što trebamo biti i što trebamo prenositi na generacije koje dolaze, kazao je Pelicarić dodajući kako se na pozornici otkriva sve što se u škrinjama skriva.

Pelicarić je zahvalio svima koji su pridonijeli održavanju ove atraktivne, drugačije manifestacije u Zadarskoj županiji.

Iako male, Raštane Donje su bogate običajima i tradicijom. Upravo bogatstvo svoje tradicije domaćini su htjeli pokazati organiziravši još jednu manifestaciju "Pisme moje u škatuli stoje".

- Naše goste smo smjestili od Biograda na Moru do Sukošana kako bi osim Ravnih kotara upoznali i naše priobalje, kako bi se pritom i okupali i opustili, istaknula je Vesna Matešić.

Nagrade su išle u kategorijama najbolje pjevne izvedbe, najbolje plesne izvedbe, najboljeg izvornog folklornog običaja. A prema ocjenama stručnog žirija u sastavu: Jordanko Miloš, Silvija Budan, Draženko Samardžić i Anka Birkić prva nagrada pripala je KUD-u Seljačka Sloga iz Grebanja kod Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno