Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Koliko od nagradnih 7,6 milijuna kuna ide zadarskom vatrogastvu

06.09.2017. 16:11
Koliko od nagradnih 7,6 milijuna kuna ide zadarskom vatrogastvu


 Na nedavno održanom sastanku premijera Andreja Plenkovića s izaslanstvom Hrvatske vatrogasne zajednice, kojem je na čelu bio Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, odlučeno je kako će se iz proračunskih zaliha Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici dodijeliti 7,6 milijuna kuna.


Da svi budu zadovoljni
– Još uvijek nismo odlučili na koji će se način raspodijeliti novac. Sljedeći tjedan imamo još jedan sastanak na kojem bismo trebali donijeti odluku o kriterijima prema kojima ćemo određivati raspodjelu novca. Ipak, mislim da bi kriterij dodjele novca trebao biti broj požara i sati provedeni na požarištima, pojasnio je Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra. Istaknuo je kako je prvotna zamisao bila da se ovaj novac podijeli vatrogascima, ali problem je u tome tko će odrediti koliko je tko od vatrogasaca radio i koliko bi koji vatrogasac trebao dobiti novaca.
– Neki vatrogasci su bili na terenu, drugi su dežurali u postajama, neki su se izmjenjivali, neki su bili duže, neki kraće, ali svi su zajedno radili i postavlja se pitanje tko će rasporediti novac da svi budu zadovoljni. Osim toga mislimo da je bolje da umjesto da svakom vatrogascu damo 300-njak kuna nagrade, dademo DVD-u 10.000 kuna pa nek oni kupe opremu za svoje članove, pojasnio je Šoša dodavši kako misli da bi se ovako više pomoglo vatrogascima, posebno onima u DVD-ovima.


Čizme, brentače, odijela
Dobili bi nove čizme, brentače, odijela ili nešto slično, što bi im povećalo sigurnost tijekom intervencija. Istaknuo je kako bi posebnu pažnju prilikom raspodjele novaca trebalo obratiti na one DVD-ove koji su intervenirali na području drugih općina.
– Ovo bi predstavljalo dobro financijsku injekciju DVD-ovima koji i inače imaju problema s nabavom opreme. Njih inače osnivaju jedinice lokalne samouprave koje su zadužene za finaciranje DVD-ova i nabavu opreme, a mi im možemo pomoći da ovakav način da malo "pokrpaju budžet", kazao je Šoša. Inače, u nedavnom razgovoru sa Željkom Šošom on je istaknuo kako velik broj DVD-ova, posebno onih otočnih ima jako lošu opremu. Ova raspodjela novaca mogla bi im dobro doći kao pomoć u kupovini potrebne opreme kojima će sigurnije ići na požarišta.
Na koncu, važno je svakako spomenuti i pohvaliti svaku inicijativu i pruženu ruku od strane institucija poput Croatia osiguranja koje je pomoglo zadarskim vatrogascima potrebnom opremom.