Može li Grad Zadar više izdvajati za učenike?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
I država bi trebala participirati u sufinanciranju udžbenika
Treba se postići dogovor između države i gardova da se vidi u kojem omjeru država može participirati, a u kojem gradovi, smatra pročelnik Joso Nekić
Kupnja školskih udžbenika postaje pretežak teret roditeljima

 U nedavno provedenom istraživanju hrvatskih gradova koji najviše, odnosno najmanje, izdvajaju za učenike, konkretno za subvencioniranje ili podjelu besplatnih udžbenika, neslavni su podaci izneseni za gradove Zadar i Rijeku. Ova dva grada, naime, s obzirom na proračune i činjenicu kako nije riječ o siromašnim lokalnim samopuravama najmanje daju za učenike.

Konkretno Grad Zadar subvencionira udžbenike isključivo za učenike iz socijalno ugroženih obitelji, odnosno za najsiromašnije učenike osigurava besplatne knjige, dok za učenike kojima roditelji primaju dječje doplatke subvencionira udbženike u iznosu mjesečnog dječjeg doplatka.

S druge strane Grad Zagreb koji doduše ima i najveći proračun u Hrvatskoj svim osnovnoškolcima osigurava besplatne udbženike, a po uzoru na glavni grad Hrvatske, isto čine i pojedine, općine, dakako one koje imaju solidne proračune.

U situaciji kada se u Hrvatskoj na sva zvona govori o lošoj demografskoj slici, u vremenu kada se stanovnici, većinom mladi iseljavaju iz države u inozemstvo, kada postajemo nacija koja stari, kada se natalitetna politika potiče slabo, udžbenici su jedna od važnih stavki za roditelje školaraca. Posebice kada se uzme u obzir da u Ustavu Republike Hrvatske jasno stoji kako je osnovnoškolsko obrazovanje obvezno i besplatno.

Izuzev udžbenika za koje subvenciju Grada velik broj roditelja i nema pravo, tu su i bilježnice, torbe, pernice i pregršt ostalih stvari potrebnih za opremanje djece u školu. Nerijetko roditelji koji imaju više školaraca ulaze u kredit kako bi djecu mogli opremiti za polazak u školu.

- Bilo bi idealno da sva djeca imaju besplatne udžbenike. U tom kontekstu trebalo bi najprije promijeniti politiku izdavanja udžbenika, da udžbenici ne budu poput radnih bilježnica i da se mogu koristiti više od jednom. U tom smjeru treba se postići dogovor između države i gardova da se vidi u kojem omjeru država može participirati, a u kojem gradovi, izjavio je Joso Nekić, gradski pročelnik UO za odgoj i školstvo, dodavši kako bi ovaj model bilo itekako poželjno napraviti.

Na državi je dakle da se uhvati u koštac s ovim pitanjem jer činjenica je kako, ukoliko bi se udžbenici na kraju školske godine vraćali, za državni proračun to ne bi bio pretjerano velik izdatak. A pod motom kako je nužno ulagati u obrazovanje da bi se ostvario napredak u svakom smislu riječi i povećao standard, ovo je nešto o čemu mjerodavni trebaju ozbiljno razmisliti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno