Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ministrica Obuljen Koržinek u Zadru najavila obnovu crkve sv. Nikole, ali i muzeja SICU-a

05.09.2018. 13:03
Ministrica Obuljen Koržinek u Zadru najavila obnovu crkve sv. Nikole, ali i muzeja SICU-a


Obnova Međunarodnog centra podvodne arheologije glavni je razlog današnjeg posjeta ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek Zadru. Kako je najavila ministrica, središnji događaj kojim će Hrvatska sljedeće godine obilježiti Europsku godinu kulturne baštine dogodit će se upravo u Zadru.
– Zadar je od 2008. sjedište naše podvodne arheologije i jedini je UNESCO-ov centar podvodne arheologije. Nakon završetka obnove dijela kompleksa i restauratorske radionice, nastavljamo s obnovom crkve sv. Nikole. Bit će to središnje mjesto prezentacije svega onog što se u hrvatskoj podvodnoj arheologiji događa, najavila je Obuljen Koržinek.
Obnovit će se i prostori za edukaciju, radionica te nabaviti nova oprema za podvodno istraživanje. Grad Zadar bi se u svom djelu financiranja trebao uključiti kroz ITU mehanizam, a ukupna cijena projekta je oko 20 milijuna kuna.
Ministrica je posjetila i dva muzeja kojima je osnivač Ministarstvo kulture, Arheološki u Muzej antičkog stakla. Nakon obilaska SICU-a, Nina Obuljen Koržinek rekla je da se novim Zakonom o muzejima drugačije prepoznaje baština koja se nalazi u sakralnim ustanovama. Bit će obnovljen jedinstven ugovor s Crkvom koji je potpisan još prije 40 godina. To će stvoriti pretpostavke za renoviranje postojećeg kompleksa SICU-a, i izgradnju novog, suvremenijeg izložbenog prostora. Do sad je država ovu najznačajniju izložbu sakralne umjetnosti u Hrvatskoj financirala s 700.000 kn godišnje. To se pokazalo nedovoljnim za obnovu npr. zvonika Sv. Marije kome prijete kiše zbog propuštanja fuga. Novi postav bit će moderan i kako se ministrica nada, povećat će zanimanje posjetitelja.