Zapaljena ribarica otegljena u Nautu Lamjanu, na mjestu požara nema onečišćenja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Požar

Požar na ribarici izbio je tijekom plovidbe kanalom između otoka Ugljan i otoka Iža, a vatrogasna akcija još uvijek je u tijeku, dok je posada ribarice srećom neozlijeđena, zahvaljujući pravovremenoj evakuaciji. Prema ribarici u požaru poduzete su spasilačke aktivnosti u kojima su u samome početku sudjelovale i posade putničkog trajekta te privatne ribarice.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su danas, 5 rujna u 12.58h, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar dojavu o požaru na ribarici 'Arkaj', hrvatske zastave sa 8 članova posade, koji su neozlijeđeni evakuirani na privatne ribarice 'Fulija', 'Drvenik', 'Tuna' i 'Neptun', sve tri Hrvatske zastave, koje su plovile neposredno uz poziciju ove pomorske nesreće. Srećom, u trenutku izbijanja požara na ribarici u blizini je plovio i motorni trajekt 'Mate Balota', čija posada je odmah započela gašenje požara brodskim vatrogasnim topovima.

Slijedom zaprimljene dojave službenici MRCC Rijeka u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar pokrenuli su spasilačku akciju prema posadi i ribarici. U akciju su angažirani i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji su isplovili vatrogasnim plovilom na poziciju nesreće, sjeveroistočno od otoka Ugljana, neposredno od ulaza u luku Lamljana, nakon čega se trajekt 'Mate Balota' povukao iz spasilačke akcije i nastavio daljnju plovidbu.

Dolaskom na poziciju nesreće službenici LK Zadar u dogovoru sa pripadnicima JVP Zadar u cilju osiguravanja boljih uvjeta za gašenje požara, uzeli su evakuiranu ribaricu 'Arkaj' u tegalj do mjesne luke Vela Lamjana, u mjestu Kali, gdje su pristali u 13.35h, kada su se gašenju pridružili i angažirani timovi DVD-ova sa otoka Ugljana.

LK Zadar je u 17.10h izdala nalog tvrtki specijaliziranoj za pružanje komercijalnih usluga uklanjanja onečišćenja iz mora i morskog okoliša, u slučaju da se dogodi eventualno onečišćenje, a u 17.45h zapovjedništvo JVP Zadar obavjestilo je LK Zadar i MRCC Rijeka da je požar na ribarici lokaliziran u prostor potpalublja, ali nije u potpunosti ugašen, stoga su pripadnici JVP Zadar nastavili sa gašenjem te su organizirani u dežurstvo za slučaj predostrožnosti nakon gašenja požara.

Unatoč dužem trajanju požara, ribarica 'Arkaj' nije pretrpjela oštećenja zbog kojih bi postojala opasnost od potonuća, a na pozicijama gašenja požara za sada nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provest će službenici Lučke kapetanije Zadar, po okončanju spasilačko – vatrogasnih aktivnosti, a o događaju je obaviještena Pomorska policija Zadar te ostale nadležne službe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno