Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Župan Longin ugostio bivšeg austrijskog vicekancelara Buseka

05.09.2018. 11:00
Župan Longin ugostio bivšeg austrijskog vicekancelara Buseka


Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije ugostio poznatog austrijskog političara dr. Erharda Buseka u čijoj je pratnji bio Marijan Brajinović, znanstvenik iz Beča i utemeljitelj Austrijsko-hrvatskog društva koje gotovo 30 godina aktivno djeluje na području Austrije i Hrvatske.
Župan Longin upoznao je Buseka s gospodarskim potencijalima Zadarske županije s naglaskom na nove projekte poput Luke Gaženica. Longin je gostima iz Austrije prezentirao i razvojne mogućnosti Zračne luke Zadar koja i ove godine bilježi odlične rezultate u broju dolazaka putnika. Razgovarali su o gospodarskoj i kulturnoj suradnji Hrvatske i Austrije te o aktualnom stanju u sektoru turizma.
Dr. Erhard Busek je početkom devedesetih bio predsjednik Austrijske kršćansko-konzervativne narodne stranke (OVP) te zamjenik kancelara Austrije u razdoblju od 1991. i 1995. godine, u vladi kancelara Franza Vranitzkyja. Iz tog je vremena zapažen kao jedan od velikih zagovornika hrvatske neovisnosti zbog čega je i dobio posebno priznanje Austrijsko- hrvatskog društva. Kao ministar znanosti i istraživanja reformirao je rad austrijskih sveučilišta. Od siječnja 2002. do lipnja 2008. Busek je bio posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, a trenutačno je na čelu Instituta za dunavsku regiju i središnju Europu te počasni predsjednik Europskog foruma Alpbach (EFA).
U znanstvenoj karijeri bio je prvi rektor Sveučilišta za primijenjene znanosti u Salzburgu, gostujući profesor na Sveučilištu Duke (SAD) i na Sveučilištu za poljoprivredu u Beču. Predavao je i na Sveučilištima u Innsbrucku i Beču. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada te počasnih doktorata na Sveučilištima u Krakovu, Bratislavi, Brasovu, Černovcu, Liberecu i Webster Sveučilištu St. Louis u Beču.