Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

PROJEKT VRIJEDAN 44,9 MILIJUNA KUNA Liburnija predstavila 25 novih autobusa

05.09.2019. 12:58
PROJEKT VRIJEDAN 44,9 MILIJUNA KUNA Liburnija predstavila 25 novih autobusa


Osobito mi je zadovoljstvo da smo uspješno završili projekt nabave 25 novih autobusa za gradski i prigradski promet. Autobusi su isporučeni prije ugovorenog roka te je velika većina već u prometu. Ostali dio autobusa uključen je u radne zadatke, a građanima i putnicima ostaje na volju uživati u vožnji u novim autobusima. Zahvaljujući ovom projektu prosječna starost autobusa u gradskom prijevozu pala je ispod pet godina, a u prigradskom je ispod deset godina, te smo ovim projektom obnovili trećinu voznog parka, istaknuo je Edvin Šimunov, direktor Liburnije, na prezentaciji i završnoj konferenciji projekta “Nabava novih autobusa za Liburniju d.o.o.” koji je financiran sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije. Zahvalio se svima koji su bili uključeni u ovaj, kako je rekao “projekt svih projekata”.
Na konferenciji za novinare, koja je održana u hotelu Kolovare okupljene su pozdravili i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, župan Zadarske Županije Božidar Longin te gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.
Naime, u sklopu spomenutog EU projekta, financiranog sredstvima iz Kohezijskog fonda, Liburnija je nabavila 25 novih autobusa prema normi EURO VI s niskom emisijom CQ2 i prilagođenih osobama s invaliditetom. Projekt je vrijedan ukupno 44,9 milijuna kuna, od čega su 30,6 milijuna kuna bespovratna EU sredstva, dok se 5,4 milijuna kuna podmiruje sredstvima iz Državnog proračuna.
– Ovim projektom ostvarit će se kvalitetnija prometna povezanost unutar Zadra, ali i prigradskih mjesta, koja također čini i preduvjet snažnijem gospodarskom razvoju Dalmacije, posebice turističkom razvoju koji čini okosnicu cjelokupnog razvoja naše zemlje. Odlasci na posao i školu biti će puno lakši i ugodniji, rekao je Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Istaknuo je kako ova investicija donosi pozitivne promjene koje će se osjetiti u životu.
– Ovim projektom Liburnija može reći zbogom starom voznom parku te nuditi usluge prijevoza u novim ekološkim prihvatljivijim i za promet sigurnijim autobusima, istaknuo je Bilaver. U svom je pozdravnom govoru najavio i nove projekte na kojima rade, a to su projekti obnove autobusnih kolodvora u Zadru, Biogradu i Benkovcu, kao i veliki projekt izmještanja željezničke pruge iz Bibinja.
​- Tvrtka Liburnija uspješnom je provedbom ovoga projekta bogatija za 25 autobusa, među kojima ih je osam prilagođeno osobama s invaliditetom, a obnovljena je trećina voznog parka. Značajan je ovo korak u provedbi kapitalnog projekta Zadar urban mobility. Riječ je o projektu vrijednom 15 milijuna kuna, a kojim se planira sve autobuse opremiti sustavom elektroničke nabave, koji će omogućiti suvremene načine plaćanja. Također, projektom će se razvijati sustav praćenja i obavještavanja putnika u javnom prijevozu putem digitalnih displeja na autobusnim stanicama, a postavit će se i dvije “pametne” autobusne stanice. Sve navedeno bit će povezano posebnom smartphone aplikacijom za korisnike, najavio je nove projekte gradonačelnik Branko Dukić kako bi se zaokružila cijela priča oko modernizacije javnog gradskog prometa.
Okupljene je pozdravio i Božidar Longin, župan Zadarske županije istaknuvši kako je ovaj projekt konkretan primjer kako se zajedničkim radom pridonosi tome da županija bude još bolja.
– Realizacija ovog projekta zasigurno će dovesti do poboljšanja kvalitete javnog prijevoza na prigradskom području. Naime, prigradski su autobusi prije ovog projekta u prosjeku bili stari oko 16 godina. Ne samo da je vožnja bila neudobna i manje sigurna, već je i njihov utjecaj na okoliš bio sve samo ne pozitivan, rekao je Longin naglasivši kako je ovim projektom javni prijevoz postao dostupniji većem broju građana.
Inače, projekta je u tijeku u vremenskom periodu od 1. srpnja 2018. godine pa sve do 30. lipnja 2020. godine.
Šimunov: “Plaće dolaze kao posljedica uspješnog rada”
O povišicama se razmatra na instancama koje bi o tome i trebale donijeti odluku. Ovo govorim iz perspektive direktora čija je osnovni zadatak održivost i stabilnost tvrtke, a plaće, koliko god bile interesantna tema, one dolaze kao posljedica uspješnog rada i dovoljno financijskih sredstava koje ova tvrtka, sada na žalost nema, rekao je Šimunov.
Ugodnija i sigurnija vožnja za vozače i putnike
Jako smo zadovoljni novim autobusima jer nam je puno jednostavnije i sigurnije za voziti. Svi autobusi imaju klimu i grijanje tako da će biti i mnogo ugodnije kako nama tako i putnicima, rekao nam je Domagoj Kapović, jedan od vozača koji vozi na prigradskoj liniji Briševo-Nin.
I drugi njegovi kolege, koji voze na gradskim linijama, jako su zadovoljni novim autobusim te ističu kako će svima sad biti bolje raditi. Naime, u novim su autobusima vozači odvojeni od putnika te i to jamči manje ometanja i sigurniju vožnju.
I putnici su jako zadovoljni novim autobusima.
– Autobusi su jako dobri i bolje se voziti u njima nego u onima od prije. Samo se nadam ćemo ih održavati i očuvati da nam što duže budu ovako uredni i lijepi, rekla je jedna putnica koja je htjela ostati anonimna.